Περί μυθιστορίας, διαφθοράς και άλλων τινών, Τζίνα Πολίτη



Υπάρχουν κάποια μυαλά, κάποιες πένες που θαυμάζω απεριόριστα και περίμενα χρόνια να νιώσω έτοιμη να ακουμπήσω.  Αυτός είναι και ο λόγος που καθυστέρησε τόσο η πρώτη γνωριμία μου με τα κείμενα της Τζίνας Πολίτη.
Αυτή η συλλογή συγκεντρώνει λόγους που εκφωνήθηκαν στο πλαίσιο παρουσίασης βιβλίων,  δοκίμια κριτικής που δημοσιεύτηκαν σε λογοτεχνικά έντυπα και εφημερίδες, καθώς και κείμενα της ιδίας.
Ξεκινώντας από το Δεκαήμερο του Βοκάκιου και το Μαύρο Θάνατο φτάνουμε στο σήμερα της πανδημίας, του υποχρεωτικού εγκλεισμού, των απαγορεύσεων και της κατάργησης βασικών δικαιωμάτων.
Πολλές οι στενωποί της ιστορίας και της παραγωγής λογοτεχνίας που διερχόμαστε, από την Αγγλία του 16ου αιώνα,  την Αλεξάνδρεια του Καβάφη, τα ερείπια του Τείχους του Βερολίνου, την πάλη κομμουνισμού και φασισμού, τον εθνικισμό, την ξενοφοβία, την ομοφοβία , τα θύματα της βίας, για να καταλήξουμε σε μια παρωδία της Έρημης Χώρας του Τ. Σ. Έλιοτ προσαρμοσμένη στο σήμερα.
Συγκλονιστικές διακειμενικές αναλύσεις λογοτεχνικών έργων με έναν λόγο που καθηλώνει και ένα βάθος γνώσεων που καθιστά κάθε δοκίμιο διδασκαλία.
Τα κείμενα που αφορούν τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αντικατοπτρίζουν το κακό σήμερα, την αθλιότητα μιας κοινωνίας όπου η Εξουσία καθορίζει τη μνήμη και χειραγωγεί το μέλλον.
" Η ατομική βούληση έπεται και καλείται να αποφασίσει αν θα ενταχθεί στο "εμείς" της διαρκούς πάλης, ή αν θα υποταγεί στα κελεύσματα της εκάστοτε εξουσίας. "

Τζίνα Πολίτη,  George Steiner, Κωστής Παπαγιώργης είναι για μένα πολύτιμοι, φωτεινοί οδηγοί και δάσκαλοι σ' έναν κόσμο που συγχέονται τα όρια και οι όροι της λογοτεχνικότητας.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις