Shoah είναι η εβραϊκή λέξη για την «καταστροφή». Αυτός ο όρος σημαίνει συγκεκριμένα τη δολοφονία σχεδόν έξι εκατομμυρίων Εβραίων στην Ευρώπη από τη Ναζιστική Γερμανία και τους συνεργάτες της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Οι αγγλόφωνες χώρες χρησιμοποιούν πιο συχνά τη λέξη Ολοκαύτωμα, η οποία είναι ελληνική και σημαίνει «ολοσχερής καύση θυσίας στη φωτιά».

ΡΙΚΑ ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ
ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΖΗΣΑΝ
Αντίσταση, Εκτόπιση, Επιστροφή
Θεσσαλονικείς Εβραίοι
στη δεκαετία του 1940
Εκδόσεις Πόλις

Η Ρίκα Μπενβενίστε μετά από μακροχρόνια έρευνα, συνδυάζει μαρτυρίες ανθρώπων με αρχειακό υλικό και μας παρουσιάζει την πλήρη εικόνα του εκτοπισμού σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και την πορεία όσων επέζησαν και επέστρεψαν.
Το ενδιαφέρον της έρευνας επικεντρώνεται στην εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης.  Ο λόγος είναι το τεράστιο ποσοστό θανάτων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης επί του συνόλου της κοινότητας. Καταγράφεται το χρονικό της τραγικής εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων στα εργοστάσια παραγωγής θανάτου του Ράιχ, οι πληγές και οι ρημαγμένες ψυχές όσων επιβίωσαν από την κόλαση των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Η δύναμη που είχαν να επουλώσουν τα τραύματά και να ζήσουν μετά την καθημερινή συμβίωση με τον θάνατο. Η συμμετοχή τους στην Αντίσταση ως αντάρτες στο Βουνό. Η επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη ή η αναζήτηση μιας νέας πατρίδας. Οι προσπάθειες οργάνωσης κοινοτήτων, συλλογών και επιτροπών που εκπροσωπούν,  προασπίζονται και προωθούν τα συμφέροντα και τα δικαιώματα τους.

"Εδώ, θέλησα να συλλάβω την πολυπλοκότητα της ιστορίας τους. Μιας ιστορίας που κρέμεται ανάμεσα σε Γερμανούς και συμμάχους, ανάμεσα στις εμπειρίες του πολέμου και στο μέλλον. Ανάμεσα στην Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αμερική. Θέλησα να κατανοήσω τη δύναμη που κάνει ανθρώπους να πιάνουν το νήμα της ζωής τους από την αρχή, να λαμβάνουν αποφάσεις και να ορίζουν το ατομικό και το συλλογικό τους πεπρωμένο. Θέλησα επίσης να δείξω ότι υπάρχουν κάποιες στιγμές στις ζωές των ανθρώπων που αν κάποιος ακολουθήσει τον δρόμο ετούτο ή εκείνο είναι εν πολλοίς και ζήτημα τύχης. Σε τελευταία ανάλυση, οι ανθρώπινες υπάρξεις, με τις πράξεις τους δεν υπακούν σε απρόσωπες δομές. Δεν μπορούν πάντοτε να αλλάξουν την ιστορία, αλλά οι σκέψεις τα συναισθήματα και τα διλήμματα τους είναι μέρος τις ιστορίας."
Ρίκα Μπενβενίστε

 

ΞΕΝΙΑ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗ
Ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Εκδόσεις Πόλις 

Το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρούσα έκδοση είναι η ομιλία της δημοσιογράφου Ξένιας Κουναλάκη, στο πνευματικό κέντρο Ιωαννίνων, με αφορμή την ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος.
Γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η κοινωνία,  η πολιτεία και ο Τύπος στην Ελλάδα παρουσιάζουν και μιλούν για το Ολοκαύτωμα.
Εξετάζονται οι παράγοντες συντήρησης του αντισημιτισμού στην Ελλάδα. Δίνει έμφαση στην χρήση ενός τέτοιου πρωτοφανούς γεγονότος ως μέσο σύγκρισης ή παρομοίωσης με πολιτικά και οικονομικά θέματα. Τονίζει την αποδόμηση και την φλυαρία γύρω από το Ολοκαυτώματα χωρίς  ουσία,  ευτελίζοντας το.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις