Ονορέ ντε Μπαλζάκ

Σαραζίν

Το διήγημα έγινε γνωστό όταν ο Ρολάν Μπάρτ το επέλεξε ως αντικείμενο παρουσίασης δομής μιας κριτικής ανάλυσης ενός λογοτεχνικού έργου. Ο Μπαλζάκ υφαίνει την ιστορία του με στοιχεία μυστηρίου, έρωτα, τέχνης.
Καθότι μέρος της Ανθρώπινης κωμωδίας, εδώ ο συγγραφέας παρουσιάζει την κοσμική ζωή των αριστοκρατών στο Παρίσι, όπου πλέον σημαίνοντα ρόλο έχει η περιουσία και όχι η καταγωγή. Κριτικάρει την αποδοχή του πλούτου χωρίς να εξετάζεται και να λαμβάνεται υπόψιν ο τρόπος απόκτησης του. Αναφέρεται στα σκάνδαλα και στις συνήθειες της παρισινής υψηλής κοινωνίας συγκρίνοντας με αντίστοιχες συμπεριφορές του ιταλικού λαού.
Αποδίδει τα διλήμματα κάθε καλλιτέχνη στην προσπάθεια αναπαράστασης του αντικειμένου του πόθου του και αποτύπωσης του πάθους του αποφεύγοντας την πλάνη.
Και η πλάνη, η ψευδαίσθηση, η εξαπάτηση που ενυπάρχει στη ζωή και στην τέχνη απασχολεί ιδιαίτερα τον συγγραφέα, όπως και τα παράδοξα στη ζωή και στον έρωτα.

Το άγνωστο αριστούργημα

Το διήγημα είναι χωρισμένο σε δυο μέρη. Πραγματεύεται τον έρωτα και την τέχνη υπό δύο πρίσματα : Όταν ο καλλιτέχνης έχει αισθήματα για το μοντέλο που αναπαριστά, το οποίο είναι υπαρκτό και όταν αυτό είναι ιδεατό. Το πρόσωπο γίνεται αντικείμενο και η ιδέα αποκτά διαστάσεις πραγματικές. Ο καλλιτέχνης καλείται να ισορροπήσει, κατευνάσει, συνδυάσει συναισθήματα και συνθήκες, τον έρωτα με την τέχνη, το αυθεντικό με την εμμονή για το τέλειο.
Είναι ένας οδηγός για τις φόρμες, το φως, το χρώμα, τα όρια, το βάθος, τη φυσικότητα ενός έργου, σε μια προσπάθεια αναπαράστασης του ιδανικού στο μέγιστο βαθμό. Στοιχεία Ιμπρεσιονισμού 30 χρόνια πριν την εμφάνισή του.
Άραγε υπάρχουν κριτήρια να οριστεί το ιδανικό και να αποτυπωθεί το ιδεατό;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις