Το εμβατήριο του Ραντέσκυ, Joseph Roth

Μετάφραση : Μαρία Αγγελίδου

 Ο ποιητικός, λυρικός λόγος του συγγραφέα σε συνδυασμό με ιστορικά γεγονότα συνθέτει ένα θρήνο για την πτώση της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας.

Μια συνταγματική ένωση, ο δυαδικός χαρακτήρας της οποίας αποτυπώνεται στο θυρεό της Αυστροουγγαρίας. Ένας μονάρχης, Αυτοκράτορας της Αυστρίας και Βασιλιάς της Ουγγαρίας συνάμα. Μια ένωση 17 εθνοτήτων που αποζητούσαν την ανεξαρτησία τους και την ίδρυση αυτόνομων κρατών.
Οι ιστορικές εξελίξεις δίνονται μέσα από την πορεία τριών γενεών της οικογένειας Τρόττα.
Η αφήγηση ξεκινά  με τη μάχη του Σολφερίνο στις 26 Ιουνίου 1859. Ο υπολοχαγός Τρόττα σώζει τη ζωή του Αυτοκράτορα και αποκτά τίτλο ευγενείας που οδηγεί σε αλλαγή ισορροπιών στη ζωή του.
Μια ηρωική πράξη, κληροδότημα στις επόμενες γενιές Τρόττα υπό την υπόκρουση της μουσικής του Johann Strauss I, του Εμβατήριο του Ραντέτσκυ.
Ο υιός του ήρωα του Σολφερίνο επιλέγει την ασφάλεια μιας επαγγελματικής πορείας στην κρατική διοίκηση, ενώ ο εγγονός, καθοδηγούμενος από τη μνήμη του ηρωικού προγόνου και το βάρος αυτής γίνεται αξιωματικός του στρατού.
Παρουσιάζονται οι κοινωνικές, πολιτικές ζυμώσεις στους κόλπους της Αυτοκρατορίας, η σταδιακή αποσάθρωση της. Ιδιαίτερα εμφανείς είναι η απουσία της μητέρας,  η πατριαρχική φύση της οικογένειας, το εβραϊκό στοιχείο, η πίστη στο Θεό, η αφοσίωση στον Αυτοκράτορα.

Σχόλια

  1. από τα πιο κλασικά βιβλία που αξίζει να αφιερώσεις χρόνο να διαβάσεις.. η παρουσίαση εξαιρετική! <3

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις