Για το λαθρεμπόριο γυναικών

Η τραγωδία της γυναικείας χειραφέτησης

Emma Goldman
Μετάφραση : Κατερίνα Σχινά
Το βιβλίο αυτό περιέχει δύο κείμενα της Emma Goldman:

1. Η τραγωδία της γυναικείας χειραφέτησης.

Η συγγραφέας μας μιλά για τον αγώνα των γυναικών για ισότητα, τις διεκδικήσεις τους και την πορεία της χειραφέτησης τους.
Αναφέρει ότι πρωταρχικός στόχος του κινήματος ήταν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να ελευθερωθούν από τη σκλαβιά και την υποταγή αιώνων. Τονίζει ότι " Η εξωτερική και μόνο χειραφέτηση κατέστησε τη σύγχρονη γυναίκα μια τεχνητή ύπαρξη. " 
Απομακρυνόμενη από τη γυναικεία φύση της, ολοένα να νιώθει ενοχές που αδυνατεί να ανταποκριθεί σε τόσους ρόλους.
Όπως χαρακτηριστικά λέει "Σήμερα η γυναίκα είναι ανάγκη να χειραφετηθεί από τη χειραφέτηση."
Για να έχει ουσιαστική υπόσταση η χειραφέτηση την γυναικών, πρέπει να απαλλαγούν από εδραιωμένες προκαταλήψεις και κοινωνικές προσταγές, κατάλοιπα παλαιότερων εποχών. 
Οι πράξεις και οι επιλογές τους να είναι καθρέφτης της χειραφέτησης τους.

2. Εμπόριο γυναικών

Σε αυτό το κείμενο της η Goldman αναφέρεται στο εμπόριο λευκής σαρκός, στην πορνεία ανά τους αιώνες,  ως απόρροια κοινωνικών συνθηκών.
Ξεκινά από τη  θρησκευτική πορνεία και φτάνει μέχρι την άποψη του Banger, ο οποίος υποστηρίζει : " Πόρνες είναι οι γυναίκες που πωλούν κατ' επάγγελμα τα σώματά τους προς άσκηση της σεξουαλικής πράξης" και συνεχίζει λέγοντας ότι η πορνεία είναι "καθαυτή ισοδύναμη με τον γάμο από οικονομικό συμφέρον,  είτε ανδρός,  είτε γυναικός."
Οι απαγορεύσεις και η σκληρή νομοθεσία πάντα είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της πορνείας και μόνος τρόπος εξάλειψης της, σύμφωνα με τη συγγραφέα,  είναι η αναθεώρηση των αξιών και η κατάργηση της βιομηχανικής σκλαβιάς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις