Η κρύπτη των Καπουτσίνων, Joseph Roth

Μετάφραση : Μαρία Αγγελίδου

Στο Εμβατήριο του Ραντέτσκυ, το εμβληματικό έργο του Γιόζεφ Ροτ, ο συγγραφέας περιγράφει τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας, της μόνη πατρίδας που είχε. Μας παρουσιάζει τον κόσμο πριν τον ΆΠΠ  μέσα από την πορεία τριών γενεών της οικογένειας Τρόττα.
Στην Κρύπτη των Καπουτσίνων, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί συνέχεια του Εμβατηρίου του Ραντέτσκυ, σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση, αυτή τη φορά, ένα άλλο μέλος της οικογένειας Τρόττα, μας εξιστορεί  την ανέμελη και μποέμικη ζωή του στη Βιέννη, τον πόλεμο, όσα έζησε ως εξόριστος στη Σιβηρία,  την επιστροφή του, όπου αντιμετωπίζει τις συνέπειες του πολέμου στην οικογένεια του,  στη ζωή του,  στην κοινωνία,  στην πατρίδα που χάνει. 
Σε αυτό το έργο του Ροτ είναι έντονη η σχέση με την μητέρα, η παρουσία της γυναίκας, η συντροφικότητα, η αναμέτρηση με το θάνατο.
Ένας άπατρις Σλοβένος,  εβραϊκής καταγωγής, αφοσιωμένος στον Αυτοκράτορα του.
Ευδιάκριτα βιογραφικό, η Κρύπτη των Καπουτσίνων είναι μια καταγραφή των βιωμάτων του συγγραφέα, μια εξομολόγηση ενός ανθρώπου που βιώνει την απώλεια εξακολουθητικά, πλάνητας και ανέστιος σ' έναν κόσμο μοναξιάς, αφοσιωμένος στο ιδεώδες της πατρίδας και του νεκρού πια Αυτοκράτορα, στην αυγή του ναζισμού, με τόση ανάγκη να πιστέψει που στράφηκε στον καθολικισμό. Είναι ένας αποχαιρετισμός, το κύκνειο άσμα ενός μεγάλου συγγραφέα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις