Η κόλαση της Τρεμπλίνκα, Βασίλι Γκρόσσμαν


 
Εισαγωγή-Μετάφραση : Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Ο Βασίλι Γκρόσσμαν ήταν πολεμικός ανταποκριτής του ρωσικού στρατού. Συνέλεξε στοιχεία και προσπάθησε να καταγράψει τα αδιανόητα που συνέβησαν στο στρατόπεδο μαζικής εξόντωσης χιλιάδων ανθρώπων στην Τρεμπλίνκα,  μια προσπάθεια να εξιστορηθούν τα ειδεχθή εγκλήματα του ναζισμού.
Ο άριστα,  μεθοδικά οργανωμένος μηχανισμός μαζικής δολοφονίας έχει χαρακτηριστεί ως εργοστάσιο παραγωγής θανάτου,  με στάδια και ροή όπως κάθε γραμμή παραγωγής. Ο Γκρόσσμαν μας περιγράφει τη διαδικασία που ακολουθούσαν από τη στιγμή που έφτανε το τρένο με τα θύματα στο στρατόπεδο μέχρι τη θανάτωση και την ταφή/καύση τους. Αφέλεια, άγνοια, εξαπάτηση, σωματική και ψυχολογική βία,  εξευτελισμός, θάνατος. Η κόλαση της Τρεμπλίνκα είχε και αυτή τους κύκλους της όπως η κόλαση του Δάντη. Όσοι έφταναν εδώ ήταν ήδη νεκροί, μόνο που τους περίμεναν θάλαμοι αερίων,  φούρνοι και ομαδικοί τάφοι.  Μια διαδικασία που ολοκληρωνόταν κάθε δύο ώρες.
Το μόνο αναλώσιμο, ο άνθρωπος, βίαια αποστραγγισμένος από κάθε ικμάδα αξιοπρέπειας, θύμα της παράνοιας των ναζιστών.

" Και παράξενο πράγμα : Τα κτήνη χρησιμοποιούσαν τα πάντα - το δέρμα, το χαρτί, το ύφασμα,  όλα όσα εξυπηρετούσαν τους ανθρώπους,  όλα τα χρειάζονταν και τα εκμεταλλεύονταν τα κτήνη,  μόνο το πιο ακριβό πράγμα στον κόσμο - την ανθρώπινη ζωή,  αυτή την έλιωναν. " 

Διαβάζοντας για τις θηριωδίες του ολοκαυτώματος νιώθω αποτροπιασμό  και σκέφτομαι τη δύναμη της προπαγάνδας, την ικανότητα ενός προικισμένου/διεστραμμένου νου να χειραγωγεί ανθρώπους, να εμποτίζει συνειδήσεις με μίσος και να σκορπά τη φρίκη. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι,  από τον απλό φαντάρο μέχρι τον Χίμλερ, που διέπραξαν αποτρόπαιες κτηνωδίες εις βάρος συνανθρώπων τους, θα μπορούσαμε να ήμασταν εμείς ...

  "the greatest evil in the world is the evil committed by nobodies, evil committed by men without motive, without convictions, without wicked hearts or demonic wills, by human beings who refuse to be persons."
Hannah Arendt

BE A PERSON

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις