Η Νυχτερίδα, Στρατής Τσίρκας

"Άλλοι τους άκρως ζωντανοί, κι άλλοι τους κοιμισμένοι
Σα νυχτερίδες κρέμονται σ ' έναν κόσμο μ' ανεστραμμένες αξίες. "
Louis Macneice

Το οδοιπορικό μας στη μέση Ανατολή συνεχίζεται.  Η αμαξοστοιχία διασχίζει τη γη του Δέλτα. Ναμανχούρ, Σίντι Γκάμπερ, Αλεξάνδρεια - τερματικός σταθμός και γενέθλια γη της μητέρας του Μάνου Σιμωνίδη. 
Εδώ, πάλι παράνομος,  συνεχίζει τη δράση του στην Οργάνωση. Έρχεται σε επαφή με συναγωνιστές και συγγενικά πρόσωπα. Επαφές που λειτουργούν ως δικλείδα  ασφαλείας και θα έχουν σημαντική θέση στην εξέλιξη της ιστορίας μας. Συναντήσεις με ανθρώπους που είχε γνωρίσει στην Ιερουσαλήμ. Ο έρωτας και πάλι στο προσκήνιο.  Ιστορίες ανθρώπων που οι συγκυρίες έφεραν κοντά σε ανύποπτους χρόνους, πορείες που διασταυρώνονται ξανά.

Ο Χίτλερ βρίσκεται ακόμα στην Ελλάδα,  ο Τσουδερός κάνει ανασχηματισμό, Αντιπρόεδρος αναλαμβάνει ο Ρούσος. Ακολουθούν τα γεγονότα στη Χίο,  η δολοφονία του Πυγμαλίωνα Παπαστεργίου, οπλίτη της Δεύτερης Ταξιαρχίας που οδηγεί στην εξέγερση των στρατιωτικών.  Η τιμωρία από κυβέρνηση και Άγγλους σκληρή. 

Μέσα από αυτό το δίχτυ αναδύεται η φιγούρα μιας γυναίκας υποταγμένης στις περιστάσεις, ανυπόταχτης σε όσα ορίζει η καρδιά και το κορμί.
Βάζει το μαύρο της μαγιό και χάνεται στη νύχτα.  Μια νυχτερίδα που πετά και ζει στα σκοτάδια.
Σε έναν κόσμο ζοφερό όπου διαπλεκόμενα συμφέροντα συγκρούονται. Πιόνια κινούνται στη σκακιέρα της ζωής, κινήσεις προαποφασισμένες. Τέκτονες ιμπεριαλιστές βυσσοδομούν εις βάρος λαών.  Αντίπαλον δέος οι ρομαντικοί ιδεολόγοι που αντιστέκονται στην καθεστηκυία τάξη  και παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο ατρόμητοι μπροστά στις Συμπληγάδες των συμφερόντων. 

" Μέσα στη σκέψη μου η άμμος και ο λίβας μπερδεύονταν με το χιτλερισμό,  με την τυραννία των Άγγλων,  με τη δουλοφροσύνη των Μερτάκηδων. Η δοκιμασία της ερήμου αποχτούσε πρόσωπο.  Θα την παλεύαμε, κορμί με κορμί."

"Παλεύουν τα κακόμοιρα, παλεύουν οι άνθρωποι,  παλεύει ο κόσμος για μιαν άσπρη μέρα. Μα βρίσκεται κάποιος Χίτλερ και ξεμυαλίζει τους Θεμιστοκλήδες, βρίσκεται κάποιος μίστερ Μπράουν και τυλίγει τους Διονύσηδες, βρίσκεται κάποια Μαρτάκαινα και βάζει στο βρακί της τους Μονόχνοτους.  Κι η δουλειά χαλάει και δώστου πάλι από την αρχή.  Ως πότε πια;"

Τα αποσπάσματα αυτά είναι από το βιβλίο Αριάγνη και θεωρώ ότι αποτελούν τη βάση της τριλογίας.

Φιλολογική επιμέλεια - Σημειώσεις -  Σχόλια : Χρύσα Προκοπάκη

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις