Ο Εθελοντής Η αληθινή ιστορία του ήρωα της αντίστασης που διείσδυσε στο Άουσβιτς Jack Fairweather


Μετάφραση : Θεοδώρα Δαρβίρη

Ο Βίτολντ Πιλέτσκι αξιωματικός του πολωνικού στρατού και μέλος της αντίστασης συμφωνεί να διεισδύσει στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς με στόχο τη συλλογή πληροφοριών για τον τρόπο λειτουργίας του.  Οργανώνει  πυρήνες αντίστασης εντός του στρατοπέδου και προετοιμάζονται για εξέγερση περιμένοντας εντολές.  Παράλληλα συγκεντρώνουν στοιχεία τα οποία μέσω καναλιών επικοινωνίας αποστέλλονται στην ηγεσία της Αντίστασης και στη συνέχεια ενημερωνόταν η,  εκτοπισμένη στην Αγγλία,  πολωνική κυβέρνηση.
Ο Πιλέτσκι, βάζοντας την Πολωνία πάνω από την οικογένεια και τον εαυτό του, είχε σκοπό ζωής να μάθει ο κόσμος τις φρικαλεότητες που και ο ίδιος σιγά σιγά ανακάλυπτε ότι συνέβαιναν στο Άουσβιτς.
Όλα τα στοιχεία είναι αληθινά. Είναι ένα ιστορικό ντοκουμέντο όχι μόνο καταγραφής των κτηνωδιών του ναζιστικού καθεστώτος μα της αναλγησίας / αδιαφορίας των συμμαχικών δυνάμεων. Μεγάλη Βρετανία και Αμερική φοβούμενες τα αντίποινα του Χίτλερ αρνούνταν να βομβαρδίσουν το Άουσβιτς, μια παράκληση που συνεχώς επαναλάμβανε ο Πιλέτσκι.
Οι πληροφορίες που είχαν συλλεχθεί και κατείχαν οι Ρούσβελτ και Τσόρτσιλ υποβαθμίστηκαν και αξιολογήθηκαν αφού εκατομμύρια ζωές είχαν χαθεί με το πρόσχημα ότι ο Χίτλερ και ο γερμανικός στρατός έπρεπε να νικηθούν ολοκληρωτικά και όχι αποσπασματικά να χτυπηθούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Ο πάπας Πίος ο Δωδέκατος , ενήμερος από το καλοκαίρι του 1942, για τις μαζικές δολοφονίες,  παρέμεινε αμέτοχος μη θέλοντας να προκαλέσει την οργή του Χίτλερ κατά της καθολικής Εκκλησίας.
Πολιτικά παιχνίδια, συμφέροντα και ατζέντες, αυτή τη φορά,  καθορίζουν τη μοίρα και επιτρέπουν τον μαρτυρικό  αφανισμό εκατομμυρίων ανθρώπων που εξαϋλώθηκαν στη μηχανή θανάτου των ναζί. 
" Όλος ο κόσμος σιωπούσε, ενώ  [εμείς ] γινόμασταν μάρτυρες της ταχύτατης μαζικής δολοφονίας εκατομμυρίων ανθρώπων. " Ροβέτσκι

Αυτή η σιωπή, αυτή η συνενοχή, εύχομαι να παραμείνει ηχηρή.

"Το μόνο που χρειάζεται για το θρίαμβο του Κακού είναι κάποιοι καλοί άνθρωποι να μην κάνουν τίποτα. "
Έντμουντ Μπερκ

"The road to Auschwitz  was built by hate, but paved with indifference. "
Ian Kershaw

  
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις