Άγρια ιστορία για μεγάλα παιδιά, Κωστής Παπαϊωάννου

  
 



Έχοντας μελετήσει σε βάθος το φαινόμενο του φασισμού,  ο Κωστής Παπαϊωάννου κατόρθωσε να γράψει ένα βιβλίο - οδηγό για όσους θέλουν μια περιήγηση στην πορεία της δημιουργίας του φασιστικού κινήματος και την εξέλιξη του μέχρι τις μέρες μας.
Η διαδρομή μεγάλη,  δύσβατη, γεμάτη βία,  οδύνη, αίμα, θάνατο.
Ακροδεξιά, φασισμός, αντισιμιτισμός, ναζισμός, Χίτλερ, Τελική λύση, στον αντίποδα κομμουνισμός, στο παρόν μεταφασισμός.
Υπογραμμίζει τις κοινωνικές ζυμώσεις που συντελούνται και το πρόσφορο έδαφος που προσφέρουν οι πολιτικές συνθήκες, μια εθνική  ταπείνωση και η οικονομική εξαθλίωση στη δημιουργία και ενδυνάμωση ακραίων θέσεων.
Βασικοί σταθμοί, για εμένα, στο βιβλίο αυτό υπήρξαν ο ελληνικός αντισημιτισμός, ο αφανισμός της εβραϊκής κοινότητας στη Θεσσαλονίκη, η Χούντα των Συνταγματαρχών και το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής.
Η πίστη των ανθρώπων στον ολοκληρωτισμό, όποιας μορφής, υπάρχει και στις μέρες μας. Οφείλουμε να αναλογιστούμε τα δεινά της ανθρωπότητας, να επαγρυπνούμε διότι ο κίνδυνος ελοχεύει, καιροφυλακτεί στα σκοτεινά και εμφανίζεται με νέο προσωπείο, προσαρμοσμένος στις εκάστοτε συνθήκες και εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες της εποχής.
 
Διαβάζοντας το παρόν βιβλίο ένιωσα ότι παρακολούθησα το αρτιότερο, πλέον εύληπτο μάθημα πάνω στο θέμα του φασισμού με αναφορές σε μαρτυρίες ανθρώπων όπως οι Primo Levi, Shlomo Venezia,  Vasily Grossman , Hannah Arendt.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις