Σταύρος Ζουμπουλάκης Έντεκα συναντήσεις Συζητώντας με τον Στρατή Μπουρνάζο




"Κομμάτια και αποσπάσματα είναι οι ζωές μας - των περισσοτέρων τουλάχιστον. Πολλές φορές αυτά τα κομμάτια όχι μόνο δεν έχουν ενότητα,  αλλά έχουν και αντιφορά : συγκρούονται μεταξύ τους. "

Έντεκα συζητήσεις, με διαφορετικό θέμα καθεμία,  ένας εποικοδομητικός διάλογος όπου αμφότεροι οι συμμετέχοντες τοποθετούνται.  Αναφέρονται  στοιχεία για την προσωπική ζωή, την επαγγελματική πορεία και τις απόψεις του Σταύρου Ζουμπουλάκη. Μαθαίνουμε πως τα βιώματα του, οι σπουδές του,  τα αναγνώσματα του, επηρέασαν τις αποφάσεις του και τον διαμόρφωσαν.
Παιδικά χρόνια,  προβλήματα υγείας,  απώλεια αγαπημένων ανθρώπων, χριστιανισμός, εβραϊσμός, αντισημιτισμός, ολοκαύτωμα, πολιτικοποίηση, παιδεία  και πάρα πολλή λογοτεχνία.
Διευθυντής για σειρά ετών του περιοδικού Νέα Εστία μας μιλά για συνεργασίες με ανθρώπους των γραμμάτων,  την ανύπαρκτη αρνητική κριτική, τις ιδιαίτερες προσωπικότητες του χώρου. Συμφωνώ με πολλές απόψεις του κυρίου Ζουμπουλάκη και παραθέτω τις εξής για το ποια στοιχεία κάνουν ένα έργο μεγάλο και πώς διαμορφώνεται ένας αναγνώστης.

"...δεν είναι μεγάλα μόνο για αισθητικούς λόγους. Στα μεγάλα έργα ενυπάρχει μια συνολική θεώρηση του κόσμου, μια σύλληψη του κόσμου, με όλα όσα μπορεί να σημαίνει η λέξη κόσμος  (ζωή, κοινωνία, ιστορία) ή, ακόμη καλύτερα, οικοδομούν τα ίδια έναν κόσμο."

"Πρέπει να έχεις διαβάσει πολλή και καλή λογοτεχνία για να απολαύσεις ή να ξεκουραστείς -δεν είναι κακό - με ένα έργο που δεν ανήκει σε αυτή ή, ακόμη,  για να μπορέσεις να βρεις εντός του λογοτεχνικές αρετές - αν έχει. "

"Πρέπει να διαβάσεις χιλιάδες άλλα πράγματα, και "δεύτερα", για να διαμορφώσεις γούστο και να κατακτήσεις-αν την κατακτήσεις- την αξία του Ομήρου. Δηλαδή πρέπει να διαβάσεις και Άννινο και Τζέρομ Τζέρομ και αστυνομικό μυθιστόρημα. Προσθέτω μόνο το εξής : ουαί και αλίμονο αν μείνεις μόνο σε αυτά. "

Θέσφατο όλων όμως: Ό,τι και όση λογοτεχνία και αν διαβάσεις δε θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος.

Αυτό το είδος λογοτεχνίας, που ολοένα  κερδίζει χώρο στις ελληνικές εκδόσεις, έχει γίνει αγαπημένο μου. Σημαντική αναγνωστική εμπειρία το συγκεκριμένο βιβλίο, όχι μόνο για τον διδακτικό του χαρακτήρα σε επίπεδο πληροφορίας μα κυρίως για την ηθογραφική διάσταση του. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις