Αστρικό Σπέρμα, Τίμοθι Λίρι Μετάφραση : Χρίστος Αγγελακόπουλος


Ο Τίμοθι Λίρι υπήρξε μια ιδιαίτερη προσωπικότητα. Κλινικός ψυχολόγος, υπέρμαχος της χρήσης LSD στο πλαίσιο διερεύνησης της ανθρώπινης συνειδητότητας καθώς και της εφαρμογής του ως θεραπεία ψυχοφυσιολογικών διαταραχών.

Σε αυτό το μικρό βιβλίο κόσμημα, φιλοξενείται ένα κείμενο του Λίρι και 42 ποιήματα του. Το κείμενο αυτό το έγραψε όντας κρατούμενος,για κατοχή μαριχουάνας, στη φυλακή Φόλσομ στην Καλιφόρνια το 1973.

Αναφέρεται στην πολιτική κατάσταση στην Αμερική καθώς είναι η περίοδος που το πολιτικό σύστημα κλονίζεται από το σκάνδαλο Watergate επί προεδρίας Νίξον. 

Σε αυτή του την αφήγηση περιέχονται οι θέσεις του για  την φιλοσοφία της επιστήμης, την Έξω-ψυχολογία, τη θρησκεία, στη δημιουργία της ζωής, στην πανσπερμία, την νευρολογία, την τεχνολογία.

Όλα αυτά ενώ ανάμενεται η διέλευση του κομήτη Κόχουτεκ από το ηλιακό μας σύστημα.

" Επρόκειτο για το μεγαλύτερο αστρονομικό γεγονός στην καταγεγραμμένη ιστορία... Τον ονομάσαμε 'Αστρικό Σπέρμα', νέο φως, νέα ζωή, υπενθύμιση της εξωγήινης καταγωγής και προοπτικής μας. Σύμβολο ελευθερίας."


Τα ποιήματα που περιέχονται γράφτηκαν στην Ινδία το 1965 και αποτελούν μέρος της ανθολογίας" Ψυχεδελικές προσευχές". Εκφέρονταν κατά τη διάρκεια συνεδριών διαλογισμού με χρήση LSD. 


ΟΠΟΙΟΣ ΤΟ ΚΈΝΤΡΟ ΜΑΘΑΊΝΕΙ ΥΠΟΜΈΝΕΙ

Έξυπνος οποίος το έξω γνωρίζει 

Οποίος το κέντρο μαθαίνει υπομένει 

Οποίος διευθύνει άλλους αποκτάει δύναμη ρομποτική 

Οποίος έρχεται στο κέντρο βρίσκει τη δύναμη να ανθίσει


Η  πίστη στη συνειδητότητα ελευθερία 

Η ελπίδα για συνειδητότητα δύναμη 

Η αγάπη για συνειδητότητα προκαλεί σε αντάλλαγμα το ίδιο


Η πίστη στον σπόρο ελευθερώνει 

Η ελπίδα για τον σπόρο ανθίζει 

Η αγάπη του σπόρου μεγαλώνει 


*Εξαιρετική η μετάφραση και ιδιαίτερα βοηθητικές οι πληροφορίες στα σημειώματα του Χρίστου Αγγελακόπουλου. 





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις