Η Εβραία του Τολέδου, Λίον Φοϋχτβάνγκερ


 

Μετάφραση : Θόδωρος Παρασκευόπουλος

Εκδόσεις : Νήσος 


Ο Λίον Φοϋχτβάνγκερ μας ταξιδεύει στην μεσαιωνική Καστίλη, στο Τολέδο του 12ου μ. Χ. αιώνα.

Ο εβραϊκής καταγωγής πλούσιος έμπορος Ιμπραήμ Ιμπν Έσρα εγκαταλείπει τη μουσουλμανική Σεβίλλη και μετοικεί στο χριστιανικό Τολέδο. Αναλαμβάνει τη θέση του υπουργού οικονομικών του βασιλιά Αλφόνσου  Ή της Καστίλης.

Μαζί με τον 14χρονο ζωηρό γιο του Αχμέτ και την 17χρονη γενναία, έξυπνη, καλλιεργημένη κόρη του Ρέγχια θα εγκατασταθούν στην προγονική εστία, το Καστίγιο Ιμπν Έσρα. 

Απεκδύεται τον μουσουλμανικό τρόπο ζωής που είχε τόσα χρόνια υιοθετήσει και φανερά πια ακολουθεί τη θρησκεία των προγόνων του. Ο Γιεχούντα Ιμπν Έσρα αναγεννάται και μαζί του τα παιδιά του Αλαθάρ και Ρακέλ. Κοντά τους ζουν ο έμπιστος οικογενειακός φίλος, ο γιατρός Μούσα Ιμπν Νταούντ και πλήθος υπηρετών. 

Για πολλούς αιώνες η Ιβηρική χερσόνησος ήταν μουσουλμανική κτήση. Οι χριστιανοί προσπαθούν να ανακαταλάβουν τα εδάφη αυτά. Ο βασιλιάς Αλφόνσος επιδιώκει την εκδίωξη των Αράβων στο Νότο, την ένωση της Ισπανίας και την ανακήρυξή του σε Αυτοκράτορα.

Είναι η περίοδος των σταυροφοριών, του θρησκευτικού φανατισμού με έντονο το στοιχείο της βάρβαρης κουλτούρας της δυτικοευρωπαϊκής ιπποσύνης.

Στον αντίποδα το πλούσιο, ευγενές, ανώτερο πολιτισμικά Ισλάμ. Μια περίοδος ανακατατάξεων και ζυμώσεων σε επίπεδο οικονομικό, πολιτικό, πολιτισμικό. Το εβραϊκό, μουσουλμανικό και χριστιανικό στοιχείο αναμιγνύονται, αλληλεπιδρούν και διαμορφώνουν τις εξελίξεις. Οι φυλετικές διακρίσεις και ο ρατσισμός, ιδίως κατά των Εβραίων, ήταν ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα. Ο Γιεχούντα Ιμπν Έσρα καλείται να αναστήσει οικονομικά το βασίλειο του Αλφόνσου και να εξασφαλίσει τους πόρους που θα χρηματοδοτήσουν τη συμμετοχή στον Ιερό πόλεμο κατά των μουσουλμάνων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναδιαμόρφωσης, πολιτικών εξελίξεων, μυστικών διαβουλεύσεων, υπό την κλαγγή των όπλων, ο έρωτας πρωταγωνιστεί.

Ο ιππότης βασιλιάς Αλφόνσος ερωτεύεται παράφορα την εβραία Ρακέλ, Λα Φερμόζα όπως την αποκαλούσε ο λαός.

Ένας έρωτας που εγείρει ίντριγκες μα στέκει αλώβητος και ακλόνητος μέχρι το τραγικό τέλος.

Ένα βιβλίο γραμμένο στον απόηχο του Β'ΠΠ, μια καταγγελία για τον ρατσισμού , τον ιμπεριαλισμό , την ματαιοδοξία. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που υμνεί την ειρηνική συνύπαρξη και την ισότητα τοποθετώντας στο βάθρο έναν έρωτα. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις