Ο πόλεμος των φτωχών, Éric Vuillard. Μετάφραση : Γιώργος Φαράκλας


 



Ο Τόμας Μύντσερ υπήρξε μια εμβληματική προσωπικότητα του 16ου αιώνα. Για την επαναστατική δράση και το έργο του νεαρού αυτού θεολόγου και ιερωμένου έχουν γράψει στο παρελθόν οι Karl Kautsky, Ernst Bloch και Friedrich Engels.

O Éric Vuillard διαφοροποιείται από τον δοκιμιακό λόγο των προαναφερθέντων, υιοθετώντας την μυθιστορηματική αφήγηση. Χρησιμοποιώντας την μικρή φόρμα, με γραφή ιδιαίτερη που θυμίζει τον τραχύ λόγο της εποχής που παρουσιάζει, μας εξιστορεί τη ζωή του Τόμας Μύντσερ.

Είναι η περίοδος της Μεταρρύθμισης του Λούθυρου. 

Παρακολουθούμε την πορεία και τις προσπάθειες εξέγερσης των αδυνάτων ενάντια στους ευγενείς, γνωστή ως "Ο Πόλεμος των Χωρικών".

Ο Τόμας Μύντσερ με λόγο πύρινο απευθυνόταν και συσπείρωνε τους φτωχούς αγρότες και μικροαστούς, τους μιλούσε για τα δικαιώματά τους, για ισότητα, ιδιωτική ιδιοκτησία, κοινοκτημοσύνη, οργανώνοντάς τους σε στρατό.

Αρχικά μαθητής του Λούθυρου, στην πορεία διαφοροποιήθηκε και ηγήθηκε του κινήματος των Αναβαπτιστών, μια θρησκευτική κίνηση κατά της επίσημης Εκκλησίας με κοινωνικοπολιτικά στοιχεία.

Η εξέγερση κατεστάλη, αφήνοντας εκατό χιλιάδες νεκρούς και άλλους τόσους άστεγους. Ο Τόμας Μύντσερ οδηγήθηκε στο ικρίωμα βρίσκοντας τον ίδιο τραγικό θάνατο με τον πατέρα του.

Ο ανιδιοτελής αγώνας αφύπνισης των μαζών και η προσήλωση του στην υπεράσπιση των εξαθλιωμένων αποτελούν διαχρονικό παράδειγμα αλτρουισμού, ηρωισμού, οραματισμού. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις