Ανατολικά της Δύσης, Μίροσλαβ Πένκοφ


 

Μετάφραση : Άκης Παπαντώνης

Εκδόσεις : Αντίποδες 


Πόσο δύσκολη γίνεται η συνύπαρξη των ανθρώπων όταν ανάμεσά τους μπαίνουν οι πολιτικές πεποιθήσεις και η θρησκευτική πίστη;


Άνθρωποι που δεν προδίδουν τα πιστεύω τους, άνθρωποι που θυσιάζονται για τις ιδέες τους και στον αντίποδα η δίψα για ζωή, για φυγή προς την ελευθερία, προς την άνευ όρων και ορίων επιλογή, προς το δυτικό τρόπο ζωής. Η ανάγκη των νέων για αλλαγή, για απεγκλωβισμό, για σύμπλευση με το μοντέρνο. Η αυθόρμητη επιθυμία και πηγαία θέληση να ονειρευτούν, να δημιουργήσουν, να εκφραστούν άφοβα, να απογαλακτιστούν.

Η ανάγκη της παλιάς γενιάς για περιφρούρηση της ιστορίας του τόπου, των ηθών και εθίμων, της οικογενειακής και εθνικής παράδοσης, της διατήρησης συλλογικής ταυτότητας.

Έντεκα διηγήματα ποτισμένα με τις μνήμες, τα όνειρα και την πίστη ανθρώπων που ερωτεύτηκαν, πολέμησαν, πάλεψαν και παλεύουν για να διαφυλάξουν την ψυχή τους, τα κεκτημένα, το παρόν και το μέλλον τους.

Σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν σε μια χώρα πολιτικών αναταραχών. Μια χώρα που το 1984 έγιναν προσπάθειες εξάλειψης και αφομοίωσης της Τουρκικής μειονότητας, η οποία οδήγησε στη μετανάστευση 300.000 ανθρώπων στην Τουρκία. Άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, που εκδιώχθηκαν για την πίστη τους.

Ένα βιβλίο γραμμένο με έντονα στοιχεία παράδοσης, με αναφορές σε θρύλους της Βουλγαρίας.

Ένα βιβλίο για την πατρίδα, αυτή που ζούμε γεωγραφικά, αυτή που κουβαλάμε στην ψυχή μας. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις