Η μεγάλη οικογένεια, Καμίγ Κουσνέρ


Μετάφραση : Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις : Κάκτος 


Η Καμίγ Κουσνέρ, νομικός και ακαδημαϊκός, αποφάσισε να γράψει ένα βιβλίο και να εξιστορήσει όσα συνέβησαν στην πορεία της οικογενειακής ζωής της. Γνωρίζουμε όλα τα μέλη της οικογένειας και το φιλικό περιβάλλον. Μας περιγράφει την ιστορία των μελών της, τις απόψεις τους για τη ζωή, την κοινωνία, την πολιτική. Μας βάζει μέσα σε αυτό τον κύκλο. "Η μεγάλη οικογένεια" απαρτίζεται όχι μόνο από  μέλη που τα συνδέουν συγγενικές σχέσεις, μα είναι μια ευρύτερη ομάδα ανθρώπων. Η οικογένεια αποτελείται από ακαδημαϊκούς, πολιτικούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές και λοιπούς επιφανείς κοινωνικά πολίτες. Σε ένα περιβάλλον έντονων διαβουλεύσεων μα και μεγάλης ελευθερίας παιδιά και ενήλικες συνυπάρχουν. Ισχυρές, δυναμικές προσωπικότητες με ιδέες αρκετά πρωτοπόρες, που ξεπερνούσαν τα κοινωνικά/ηθικά αποδεκτά όρια. Η αδαμιαία περιβολή και οι σεξουαλικές επαφές ήταν κάτι εντελώς απενοχοποιημένο στην μεγάλη αυτή οικογένεια. Όρια δυσδιάκριτα, κατά τη γνώμη μου, για παιδιά που με ευκολία ξεπερνιούνται.

Αυτή η μαρτυρία όμως αφορά μια παραβατική, εγκληματική συμπεριφορά. Αφορά την αιμομιξία και δη τον βιασμό ανηλίκου από μέλος της οικογένειας. 

Αφορά τις συνέπειες της αποσιώπησης και την κατακρεούργηση παιδικών ψυχών. Αφορά τα τραύματα όσων γνώριζαν και απέκρυψαν την αλήθεια. Δυσθεώρητο το βάρος αυτού του μυστικού μα η εξομολόγηση του απελευθερωτική και θεραπευτική. 

Δύσκολο, θεματικά, βιβλίο που με προβλημάτισε ιδιαίτερα για τον τρόπο που οφείλουμε να μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, για τα εφόδια που πρέπει να τους δίνουμε ώστε να προστατεύουν τον εαυτό τους, για την εμπιστοσύνη στον πλησίον, για την αλήθεια που μπορεί να μας πονά μα θα προστατεύσει άλλους. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις