Ανησυχία, Linn Ullmann


Μετάφραση : Χίλντα Παπαδημητρίου
Εκδόσεις : Μεταίχμιο

ανησυχία : ουσιαστικό θηλυκό

(ορισμός) συναίσθημα ελαφριού άγχους και φόβου για την κατάσταση κάποιου, την κατάληξη ενός γεγονότος κλπ.

Η Linn Ullmann κόρη της ηθοποιού/σκηνοθέτιδας Liv Ullmann και του σκηνοθέτη Ingmar Bergman μας αφηγείται τη ζωή και τη σχέση της με τους γονείς της καθώς και τους λόγους που συντέλεσαν στη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της έζησε με τους γονείς της στο σπίτι που έφτιαξε ο πατέρας της στο Χάμαρς. Όταν οι γονείς χώρισαν έμενε εκεί τα καλοκαίρια μαζί με τα μεγαλύτερα ετεροθαλή αδέρφια της. Ο Igmar Bergman είχε 9 παιδιά από 6 γυναίκες και η Linn ήταν η μικρότερη όλων.

Τα χρόνια περνούν με πολλά ταξίδια αφού ακολουθούσε τη μητέρα της όπου την οδηγούσαν οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις. Μόνη σταθερά της τα καλοκαίρια της στο Χάμαρς και η ρουτίνα που είχε διαμορφώσει ο πατέρας της. Ένας πατέρας δάσκαλος, με μέτρο, πειθαρχία, πρόγραμμα, συνέπεια.

Όταν εκείνος ήταν πλέον πάνω από ογδόντα χρονών αποφάσισαν να γράψουν μαζί ένα βιβλίο για τα γηρατειά.

"ΑΥΤΟΣ  Νομίζω ότι το να γερνάς είναι μια σκληρή, εξουθενωτική, άχαρη δουλειά με ατελείωτο ωράριο.

ΑΥΤΉ  Ναι

ΑΥΤΟΣ  Αλλά τι είναι ουσιώδες... Τι είναι ουσιώδες!..."

Έτσι ξεκινά η καταγραφή των διαλόγων τους σε ψηφιακό μαγνητόφωνο. Οι συζητήσεις αυτές δεν ολοκληρώθηκσν ποτέ. Ο χρόνος και η φθορά της υγείας του θα βάλουν τέλος στο όραμα τους. Το μαγνητόφωνο κάπου παράπεσε ώσπου επτά χρόνια μετά το θάνατο του πατέρα της ήρθε απρόσμενα στα χέρια της. Αυτό ήταν και το εφαλτήριο για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Ένα βιβλίο για τη ζωή, τα χρόνια που περνούν, τα γηρατειά, τις μνήμες που χάνονται όσο οι εμπειρίες συσσωρεύονται, μια σχέση αντιστρόφως ανάλογη. 

Μνήμες δικές μας, μνήμες άλλων, φωτογραφίες, ημερολόγια, αφηγήσεις, στιγμιότυπα ζωής που μας προσδιορίζουν. 

Είναι η σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους που καθορίζεται από τις μνήμες μας, από τα συναισθήματα που έχουν δημιουργηθεί. Ακόμα και όταν οι μνήμες ξεθωριάζουν ή σβήσουν, όσα είχαμε νιώσει παραμένουν εγγεγραμμένα στο υποσυνείδητο μας. 

Ένα βιβλίο που θα συγκινήσει λίγο παραπάνω όσους είδαν τους αγαπημένους τους σταδιακά να τους χάνουν και να χάνονται από την άνοια / Alzheimer. 

Ο Ερνστ Ίνγκμαρ Μπέργκμαν ήταν Σουηδός σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Απεβίωσε σαν σήμερα το 2007.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις