Μπράβος, Alan Trotter


Μετάφραση : Γιώργος - Ίκαρος Μπαμπασάκης
Εκδόσεις : Gutenberg 

Κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος ο μπράβος Μποξ. Ένας άνθρωπος του περιθωρίου, που ζει πουλώντας το μόνο πράγμα που έχει σε αφθονία:  τη βία, τον εκφοβισμό, την κακοποίηση. Εντελώς τυχαία μια μέρα η ζωή φέρνει κυριολεκτικά στα πόδια του τον _______, έναν άνθρωπο αδίστακτο, αιμοδιψή, ανελέητο. Οι δύο τους γίνονται ένα δίδυμο που σκορπά τρόμο, πόνο, θάνατο. 
Τριγυρνούν στους σκοτεινούς δρόμους της πόλης αναζητώντας τα θύματα τους, προσπαθώντας να ανελιχθούν στον κόσμο της νύχτας. Σε αυτό το σκηνικό βίας γνωρίζουν έναν ντετέκτιβ και έναν συγγραφέα. Η επιρροή τους στη ζωή τους καταλυτική. Ο Μποξ έχοντας υποκύψει και αποδεχθεί τον ηγετικό χαρακτήρα του _______, ακολουθεί τις εντολές του, ζει υπό την καθοδήγηση του. Ζώντας σε αυτό το θλιβερά ζοφερό κόσμο ο Μποξ δεν παύει να αναρωτιέται για το νόημα της ζωής. Η επαφή του με το έργο του συγγραφέα τον οδηγεί σε μονοπάτια μεταφυσικά, σε άλλη διάσταση, σε ένα ταξίδι στον χωροχρόνο. 
Ταξίδια που θυμίζουν εικόνες από το σύμπαν του Λάβκραφτ και τα ταξίδια του Dr. Who, γραφή επηρεασμένη από τον μετρ της sci-fi Philip Dick. 
Ανάμεσα στην αφήγηση του Μποξ παρεμβάλλονται με τον τίτλο "Ιντερλούδιο" οι διάλογοι ενός άλλου διδύμου. Ο Έκτωρ και ο Τσαρλς, επιβάτες ενός τρένου, είναι βγαλμένοι από τον κόσμο του Μπέκετ. Συζητούν, αναλύουν, προσπαθούν να προσδιορίζουν και να κατανοήσουν το θάνατο, το αντίκτυπο που έχει η στιγμή του θανάτου. Οι συζητήσεις τους είναι ένας προβληματισμός για το κακό και την ευχαρίστηση που κάποιος αντλεί από αυτό.
Ένα μυθιστόρημα με πολλές εγκιβωτισμένες ιστορίες στην κεντρική, ένα συνονθύλευμα νουάρ, επιστημονικής φαντασίας, αυτοκριτικής, χιούμορ, σχέσεων φιλίας, συνύπαρξης και έρωτα, μια προσπάθεια κατανόησης της βίαιης συμπεριφοράς και της μακράς προϊστορίας της στην κοινωνία. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις