Η τέχνη του τρόμου, Πέτρος Μάρκαρης



Το νέο βιβλίο του Πέτρου Μάρκαρη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Κείμενα, είναι μια συλλογή έξι διηγημάτων τα οποία συνοδεύονται από το επίμετρο, ένα αυτοβιογραφικό κείμενο του συγγραφέα όπου μας περιγράφει τη ζωή του στη Χάλκη.

Τα τέσσερα πρώτα διηγήματα είναι εμπνευσμένα από την εμφάνιση του Covid 19.

Μέσα από την ζωή του  αστυνόμου Χαρίτου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, μας παρουσιάζονται οι αλλαγές, οι επιπτώσεις, οι πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, ψυχολογικές συνέπειες που έφερε η πανδημία στις ζωές μας.

Ο τρόμος που γεννιέται, επωάζεται, καλλιεργείται από συνθήκες πρωτόγνωρες, το άγνωστο που καλούμαστε να κατανοήσουμε, να αποδεχθούμε και να διαχειριστούμε.

Η νέα πραγματικότητα που απαιτεί επαναπροσδιορισμό στις σχέσεις, στον τρόπο επικοινωνίας, στην εργασία.

Άνθρωποι που δεν άντεξαν την πίεση, άνθρωποι που οι ζωές τους άλλαξαν ριζικά, συνάνθρωποι μας που έχασαν όσα είχαν.

Ο συγγραφέας με τα επόμενα δύο διηγήματα του μας μεταφέρει στο πρόσφατο παρελθόν, μας υπενθυμίζει κι άλλες συμπεριφορές και καταστάσεις που προκαλούν τρόμο. Συνδέει την παρούσα επικαιρότητα με κοινωνικά φαινόμενα όπως η ξενοφοβία, ο εθνικισμός, ο ρατσισμός, που ταλανίζουν κοινωνικές ομάδες ακόμα και σήμερα.

Αιτίες και λόγους που οδηγούν στην αποξένωση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, την περιθωριοποίηση, ενώ παράλληλα δημιουργούνται στον αντίποδα, μορφώματα κακεντρέχειας, βίας, μίσους. 

Μέσα σε αυτό το ζοφερό περιβάλλον, υπάρχει το αισιόδοξο μήνυμα και η πίστη στον άνθρωπο που φέρει αισθήματα αλληλεγγύης, προσφοράς και συνεργασίας. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις