Μουντζούρα, Ιουλία Λυμπεροπούλου


Εκδόσεις : Ταξιδευτής 

Σε μια μικρή πόλη του κάμπου, που παρουσιάζεται ως πρότυπο λειτουργίας, συναντάμε την Αννιώ, τη Βαγγελή, την Μεταξία, τον Μηνά, το Λιάκο, το Ζήση και άλλους ανθρώπους μέσα στην πολυπλοκότητα της ζωής. Σε έναν τόπο που μαστίζεται από την διαπλοκή και τα εδραιωμένα συμφέροντα δύο οικογενειών που λυμαίνονται την εξουσία και την διακυβέρνηση της μικρής αυτής πόλης. Σ' ένα περιβάλλον όχι και τόσο δυστοπικό, η εξουσία, έχοντας στοιχεία απολυταρχικού καθεστώτος, εκβιάζοντας έμμεσα ή άμεσα τους πολίτες, δημιουργώντας συνθήκες φόβου και ανασφάλειας, εξασφαλίζει την εναλλασσόμενη διακυβέρνηση του τόπου. 

Θυμίζει ένα ταξίδι σε μια πόλη της επαρχίας του 1950, με τις αντιλήψεις της πατριαρχικής κοινωνίας, με προκαταλήψεις, δεισιδαιμονίες, φαλλοκρατισμό, πουριτανισμό, ιδεοληψίες, υποκρισία, διαπλοκή. 

Ένας ιστός ανθρώπινων σχέσεων διαμορφώνεται, μοίρες διαπλέκονται, πορείες ζωών συγκλίνουν, βιώματα καθορίζουν επιλογές. 

Μια μυθιστορία που ξεπερνά την εικονοποιία του ρεαλισμού, με στοιχεία μοντερνισμού και μαγικού ρεαλισμού δημιουργεί έναν κόσμο με πολλά πρόσωπα, πολυφωνία, αφήγηση σε παρελθόν και παρόν, όπου το φανταστικό και μεταφυσικό αποτελούν εργαλεία διερεύνησης του ανθρώπινου ψυχισμού και μέσα άσκησης κοινωνικής κριτικής. 

"Το παρόν δεν είναι ένα εν δυνάμει παρελθόν. Είναι η στιγμή της επιλογής και της δράσης." Σιμόν ντε Μπωβουάρ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις