Δίψα για έρωτα [Thirst for love], Yukio Mishima


 

Μετάφραση : Γιούρι Κοβαλένκο

Εκδόσεις : Καστανιώτη 


Η νεαρή Ετσούκο χάνει τον σύζυγο της. Δέχεται την πρόταση του πεθερού της και μετακομίζει στο κτήμα της οικογένειας όπου ζουν όλα τα μέλη της οικογένειας. 

Η αφήγηση γίνεται με αναδρομές στο παρελθόν που παρεμβάλλονται στο παρόν.

Ο Μίσιμα μέσα από την ιστορία της Ετσούκο μας μιλά για τον έρωτα, τη ζήλια, τα ανθρώπινα συναισθήματα και τα όρια που ξεπερνά όποιος χάνει τον έλεγχο και την ψυχή του. 

Ο τίτλος θεωρώ αναφέρεται γενικά στον έρωτα, είτε της Ετσούκο, είτε των σχέσεων του συζύγου της, είτε του πεθερού προς την ίδια, είτε του Σάμπουρο με τη Μιγιό, είτε των υπολοίπων ζευγαριών της οικογένειας. 

Όλες οι μορφές του έρωτα. Τί θεωρεί ο καθένας έρωτα και πόσο συγχέεται με την αγάπη. Άλλο ο σαρκικός έρωτας, το ορμέμφυτο, άλλο το συναίσθημα. Πως το βιώνει ο κάθε άνθρωπος, τι προσδοκίες έχει, πως το εκφράζει. 

Η Ετσούκο δεν αγαπάει, πλάθει στο μυαλό της μια ιστορία κινούμενη από την ανάγκη να ερωτευτεί, να νιώσει, αλλά ο φόβος της προδοσίας, που δεν αντέχει ο εγωισμός της, βάζει εμπόδια στην ανάγκη αυτή.

Για μένα η Ετσούκο είναι μια στωική, ψύχραιμη, ψυχρή, πανέξυπνη γυναίκα που υπομένει καταστάσεις, και προσπαθεί να επιβληθεί στα συναισθήματα της. Να βρει τρόπο να χαλιναγωγήσει τις επιθυμίες της για να μην αφήσει περιθώριο να την προδώσουν. 

Δεν μένω καθόλου στις απώλειες της Ετσούκο. Δε νομίζω ότι επηρεάστηκε από το θάνατο της μητέρας της όταν ήταν παιδί, ούτε και του συζύγου της. Περισσότερο θεωρώ ότι σημαδεύτηκε από την απόρριψη και την αδιαφορία του συζύγου και τη ζήλια που της καλλιεργούσε. 

Είναι μια πολύ έξυπνη γυναίκα που αναζητεί τη συναισθηματική ένταση. Δεν την βρίσκω αθώα. Κρύβει την πραγματικότητα ακόμα και στο ημερολόγιο της, είδε την αδυναμία του πεθερού σε αυτήν και το εκμεταλλεύτηκε για να εδραιώσει μια καλή θέση στην ιεραρχία της οικογένειας.

Έχει αυτή  περίεργη αντίληψη για τον έρωτα. Είναι εκδικητική, χαιρέκακη. 

Όσα βίωσε από τον σύζυγο που την απατούσε και αυτή πονούσε τα περνάει στο επόμενο αντικείμενο του έρωτα της. 

Καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να προκαλέσει πόνο στον εαυτό της πριν προλάβει να της τον προκαλέσει το πρόσωπο που την ενδιαφέρει. 

Θέλοντας να μην πληγωθεί και προδοθεί, προτιμά να πάρει εκδίκηση με τρόπο  καταστροφικό. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις