Ανοιξιάτικο χιόνι, Yukio Mishima


Η θάλασσα της γονιμότητας 

Τόμος Ά

The sea of fertility tetralogy #1

Μετάφραση : Αλέκος Μανωλίδης 

Εκδόσεις : Καστανιώτη 



Ο Μίσιμα στο κύκνειο άσμα του είναι καθηλωτικός. Μας εισάγει στην κουλτούρα και στη νοοτροπία της Ιαπωνίας του 1900, μετά την κατάργηση του φεουδαρχικού συστήματος των σογκούν, την επιρροή από τον δυτικό πολιτισμό, τις τελετουργίες και τα εθιμοτυπικά της αυτοκρατορικής αυλής. 

Το πρώτο μέρος της τετραλογίας, μια ιστορία νεανικού έρωτα, μας γυρίζει στα χρόνια της άγουρης νιότης, στην αναζήτηση του εαυτού και του έρωτα, στην απόλαυση του απαγορευμένου. Το μεταφυσικό στοιχείο είναι ιδιαίτερα έντονο, τα όνειρα εμφανίζονται ως οιωνοί και η μετεμψύχωση ως μέρος της θρησκευτικής πίστης τίθεται προς συζήτηση. 

Ο λόγος του είναι όμορφος σαν τις ανθισμένες κερασιές, ζωγραφισμένος με τα χρώματα της νοσταλγίας και της επιθυμίας, από το λευκό της αθωότητας έως το άλικο του πάθους, εκπέμπει αρώματα μεθυστικά, αναδύει τη δροσιά της άνοιξης, την εγκαρτέρηση της αναγέννησης.

Κυλά σα ρυάκι δροσερό, με τον ήχο του νερού που σχίζεται στις πέτρες να σε ταξιδεύει και την ορμή του να σε παρασύρει σε μέρη ονειρικά και ονειρεμένα. 

Σκέψεις που σαν την άμμο γλιστρούν ανάμεσα από τα δάχτυλα και φεύγουν να συναντήσουν το απέραντο της θάλασσας. 

Αισθήματα άλλοτε σαν κύμα που θυμωμένο μαστιγώνει την ακτή άλλοτε σα χάδι την αγγίζει. 

Πέρα από τα όρια του χώρου και του χρόνου... 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις