Αφηνιασμένα άλογα, Yukio Mishima



Η θάλασσα της γονιμότητας

Τόμος Β'

The sea of fertility tetralogy #2

Μετάφραση : Γιούρι Κοβαλένκο - Σταύρος Παπασταύρου

Εκδόσεις :


Ο λόγος του συγγραφέα παραμένει, και στο δεύτερο μέρος της τετραλογίας, λυρικός στις περιγραφές και στοχαστικός στην ανάπτυξη των θεμάτων που θίγει.

Έχουν περάσει δεκαεννέα χρόνια στην εξέλιξη της ζωής των ηρώων και η αφήγηση συνεχίζεται προάγοντας σε κεντρικό χαρακτήρα τον Χόντα, φίλο του κεντρικού ήρωα στο πρώτο μέρος.

Το θέμα της μετεμψύχωσης παρουσιάζεται σε μεγάλο εύρος, ιδωμένο τόσο από την πλευρά του πιστού όσο και από του αμφισβητία.

Βασικό θέμα όμως είναι η σύσταση ενός πυρήνα τρομοκρατών από νέα παιδιά, με σκοπό την εξόντωση των κεφαλών της πλουτοκρατίας στην Ιαπωνία.

Η πολιτική και οικονομική κατάσταση της χώρας, όπου ο εξαθλιωμένος αγροτικός πληθυσμός λιμοκτονεί, ωθούν αυτούς τους νέους να αντιδράσουν. 

Ένα ανάγνωσμα, " Η Αδελφότητα του Θεϊκού Ανέμου" του Τσουνανόρι Γιαμάο, είναι το έναυσμα και γίνεται η Βίβλος τους. 

Σκοπός τους να βάλουν τέλος στα οικονομικά συμφέροντα. Θα σκοτώσουν και θα σκοτωθούν. Το σεπούκου, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιαπωνική κουλτούρα, θα λειτουργήσει ως εξισορρόπηση στο φόνο που θα διαπράξουν. Ηθικά διλήμματα για την αφαίρεση ζωής εγείρονται. Αυτός ο τρόπος δράσης, και γενικότερα η τρομοκρατική δράση και οι δολοφονίες ηγετών και παραγόντων τίθεται προς συζήτηση.

Εξίσου σημαντική είναι η παρουσίαση της οπτικής  ενός νέου ανθρώπου, με την αφέλεια, την παρόρμηση, την πίστη πως μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, και στον αντίποδα ενός πιο ώριμου, έμπειρου, ρεαλιστή, που ελέγχει το συναίσθημα και χρησιμοποιεί τη λογική. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις