Ο Ναός της Αυγής, Yukio Mishima


 

Η θάλασσα της γονιμότητας

Τόμος Γ'

The sea of fertility tetralogy #3

Μετάφραση : Γιούρι Κοβαλένκο 

Εκδόσεις : 


Προχωρώντας στο τρίτο μέρος της τετραλογίας, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στον Χόντα. Επιτυχημένος και εύπορος δικηγόρος πια, στην ωριμότητα του, εξακολουθεί να αναζητεί απαντήσεις στο μυστήριο της ζωής και της ψυχής. 

Το χρονικό πλαίσιο εκτείνεται από τις αρχές της δεκαετίας 1940 και φτάνει λίγο μετά το 1950. Η επίθεση στο Perl Harbor, οι βομβαρδισμοί στην Ιαπωνία, η επεκτατική πολιτική της Ιαπωνίας, οι μεταπολεμικές εκκαθαρίσεις. Ο Mishima όμως δεν αγγίζει το θέμα του Β'ΠΠ.

Κύριο θέμα του είναι η μετεμψύχωση, η μετενσάρκωση, η θεολογική έρευνα. 

Ένα ταξίδι στην Ινδία είναι το εφαλτήριο σκέψεων και συγκρίσεων ινδουισμού και βουδισμού. Ένα ταξίδι μεταφυσικών διερευνήσεων, ένα σύμπλεγμα συγκοινωνούντων δοχείων φιλοσοφικών και θεολογικών προσεγγίσεων μεταξύ ορφικών, πυθαγορείων, Ηράκλειτου, ινδουιστικών κειμένων, βουδισμού Θεραβάντα, οπτικές διαφόρων σχολών, και επιρροές που έφτασαν μέχρι τους Τζιοβάνι Μπατίστα Βίκο, Ντεκάρτ, Νίτσε. 

Μια διαδρομή πνευματικής αναζήτησης στη δύση της ερωτικής επιθυμίας, η οποία αφυπνίζεται και ικανοποιείται μέσω της όρασης. Η αναγωγή της ηδονής πέραν της σαρκικής επαφής, η διαφύλαξη του πόθου στο ανέφικτο της επιθυμίας και στην απουσία. 


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις