ΕΞΩ ΑΠ 'ΤΑ ΔΌΝΤΙΑ, Άρης Αλεξάνδρου


Άρης Αλεξάνδρου,  ΕΞΩ ΑΠ' ΤΑ ΔΌΝΤΙΑ
Δοκίμια 1937-1975
Εκδόσεις:Πατάκη 

Ο ανυπότακτος Άρης Αλεξάνδρου είναι μια εμβληματική προσωπικότητα των Ελληνικών Γραμμάτων.
Το σύνολο των κειμένων του που φιλοξενεί η παρούσα έκδοση αποδεικνύουν το μέγεθος της ευφυΐας, διορατικότητας, κριτικής ικανότητας του.

Τα δοκιμιακού χαρακτήρα κείμενά του, δημοσιευμένα σε λογοτεχνικά και πολιτικά περιοδικά της εποχής όπως,  Ηριδανός, Νεοελληνικά Γράμματα, Καλλιτεχνικά Νέα, Επιθεώρηση Τέχνης,  Εποχές,  αναδεικνύουν το εύρος των τοποθετήσεων του.
Καταπιάνεται με θέματα όπως η χρησιμότητα της ορθογραφίας,  τα λογοτεχνικά βραβεία, το σύγχρονο ελληνικό μυθιστόρημα,  ο υπερρεαλισμός και το ονειρικό στοιχείο, η καθοδηγούμενη σοβιετική σκέψη υπό τον έλεγχο του Ινστιτούτου Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν - Στάλιν και του Συνεδρίου του Κόμματος,  η ελευθερία έκφρασης όσων ποιούν τέχνη,  οι καλές/ανεύθυνες/κακές/άθλιες μεταφράσεις, το έργο των Μαγιακόβσκι και Έρενμπουργκ.

Σταθμό στο μεταπολεμικό νεοελληνικό θέατρο αποτελεί το έργο του Αντιγόνη.
Η φωνή της σοφόκλειας ηρωίδας αντηχεί στους αιώνες και φτάνει στο σήμερα, όπου ο Αλεξάνδρου την τοποθετεί να δρα τόσο κατά την διάρκεια της Κατοχής όσο και κατά τα χρόνια του Εμφυλίου. Παίρνει θέση, αντιστέκεται και θυσιάζεται σε καιρούς που οι ανθρώπινες αξίες και ιδανικά δοκιμάζονται σε περιόδους που οι ιστορικές συνθήκες απαιτούν τεθεί σε προτεραιότητα το σύνολο.

Το κείμενό του, με τη μορφή σεναρίου,  "Ο καθηγητής Βάρχαϊτ" , στηλιτεύει την προσπάθεια της εκάστοτε εξουσίας, και δη των απολυταρχικών καθεστώτων, για έλεγχο κάθε έκφρασης, κάθε αλλαγής, κάθε ανατροπής, καταπνίγοντας, φιμώνοντας κάθε δυνατότητα βελτίωσης των συνθηκών ζωής των πολιτών μη διστάζοντας να θυσιάσει την όποια ευμάρεια του κοινωνικού συνόλου. Οποιαδήποτε νέα ιδέα/καινοτομία θεωρείται προσπάθεια διασάλευσης των ισχύοντων αρχών, (κοινωνικών/πολιτικών/επιστημονικών), και κάθε τι αναρχικό διώκεται και εξαλείφεται. 

"Η ιστορία της ανθρωπότητας, λέει κάπου ο Καμύ, είναι μια συνεχής πάλη ανάμεσα στους ποιητές και τους χωροφύλακες. Κι αν υπάρχει κάτι που κάνει τη ζωή μας άξια να τη ζήσουμε,είναι η διαπίστωση πως παρ' όλες τις ήττες τους, παρ' ολη την εξαφάνισή τους για μεγάλες χρονικές περιόδους, οι ποιητές (με την ευρύτερη, την αρχαία έννοια της λέξης) καταφέρνουν πάντα να κινήσουν την ανθρωπότητα προς τα μπρος."




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις