ΤΟ ΑΛΛΟ ΤΩΡΑ [ Another Now ], Γιάνης Βαρουφάκης [ Yanis Varoufakis ]




Αντιμέτωποι μ' ένα εναλλακτικό παρόν

Παρακολουθώντας συνεντεύξεις του συγγραφέα σε διεθνή μέσα, διαμόρφωσα μια ευρύτερη εικόνα για όσα πρεσβεύει το βιβλίο του "Το άλλο τώρα".
Θέλοντας να συγκεντρώσει τις απόψεις του,  να γράψει ένα μανιφέστο, ένα κείμενο όπου θα αναλύει τη θεωρία του για την εναλλακτική λύση στην οικονομική πραγματικότητα και το τέλος του καπιταλισμού όπως τον βιώνουμε, προέκυψε η ιδέα αυτού του βιβλίου. 
Η δοκιμιακή μορφή ενός τέτοιου κειμένου ίσως θεωρείτο  βαρετή για το ευρύ κοινό οπότε ο συγγραφέας επέλεξε να γράψει ένα μυθιστόρημα με χαρακτήρες που θα περιγράφουν το τώρα και την εναλλακτική του.
Χαρακτήρες που φέρουν διαφορετικά τμήματα απόψεων και βιωμάτων του συγγραφέα. Μέσα από τους διαλόγους τους διαμορφώνεται η ολοκληρωμένη εικόνα της πρότασης που καταθέτει ο Γιάνης Βαρουφάκης για το μέλλον. Μια δυστοπική εναλλακτική πλατωνική Καλλίπολη.

Η Άιρις,  Αγγλίδα ακτιβίστρια, ελευθεριομανής φεμινίστρια, μαρξίστρια, αντισυμβατική, αντιδραστική, πνεύμα αντιλογίας.
Η Εύα, Αμερικανίδα, νεοφιλελεύθερη οικονομολόγος, στέλεχος της Goldman Sachs και στη συνέχεια της Lehman, τώρα καθηγήτρια πανεπιστημίου.
Ο Κώστας, Έλληνας- Κρητικός, μηχανικός πληροφοριακών συστημάτων, ερευνητής ψηφιακών τεχνολογιών.
Τρεις άνθρωποι που τους δένει η απογοήτευση τους για την εξέλιξη της κοινωνίας και της οικονομίας μετά την
κρίση του 2008.
Η ιστορία μας ξεκινά το 2025, η πορεία της ανθρωπότητας έχει εξελιχθεί όπως ακριβώς την έχουμε ζήσει μέχρι το σήμερα. Ο Κώστας πειραματίζεται με νέες τεχνολογίες  και ανακαλύπτει μια σκουληκότρυπα στο χωροχρόνο που τους συνέδεε με ένα παράλληλο τώρα, το Άλλο Τώρα.
Μια κοινωνία που πήρε διαφορετικές αποφάσεις μετά την κατάρρευση των αγορών το 2008.
Ένας κόσμος εκδημοκρατισμένος, όπου έχει υιοθετηθεί ένα κορποσυνδικαλιστικό μοντέλο ιδιοκτησίας "ένας εργαζόμενος-μια μετοχή- μία ψήφος", με πλήρη απουσία χρηματιστηρίων, ιδιωτικών τραπεζών, ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

Ο καπιταλισμός του Adam Smith έδωσε τη θέση του στο σύγχρονο καπιταλισμό των
κεφαιλαιοαγορών και παρακολουθούμε την εξέλιξη του σε τεχνοφεουδαρχία.
Η εξουσία συνδέεται με την πληροφορία και η λειτουργία των big tech ( GAFAM : Google Amazon Facebook Apple Microsoft) τους εξασφαλίζει, μέσω των αλγορίθμων τους, πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.
Μια εναλλακτική λύση στο νέο αυτό μοντέλο καπιταλισμού μας δίνει το μετακαπιταλιστικό Άλλο Τώρα.  

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις