Φιρντάους, Ναουάλ Αλ Σααντάουι


 Μετάφραση: Ελένη Καπετανάκη


Η Φιρντάους είναι η φωνή των γυναικών που κακοποιούνται, βιάζονται, θεωρούνται κατώτερα όντα, υπόκεινται κλειτοριδεκτομή, που μαθαίνουν να είναι βουβές και υπάκουες. Είναι η γυναίκα που δεν άντεξε, που απεκδύθηκε το ρόλο που της είχαν επιβάλλει και αντέδρασε. Είναι η γυναίκα που πήρε τη ζωή της στα χέρια της, που δοκιμάστηκε και προσπάθησε να ορίσει τη μοίρα της. Είναι η γυναίκα που απογοητεύτηκε όταν συνειδητοποίησε ότι η κοινωνία της πατριαρχίας δεν θα την προστατεύσει και δε θα την αντιμετωπίσει ως ίση των ανδρών όση εξουσία, επιρροή,  χρήματα, γνώσεις κι αν σώρευε. Είναι η γυναίκα που με το μαχαίρι της σκότωσε και θα σκότωνε ξανά και ξανά.
Ειναι η γυναίκα που σκότωσε την κοινωνία που την είχε "υπό", την κοινωνία που δεν την λόγιζε για άνθρωπο. Είναι η γυναίκα που καταδικάζεται και με πλήρη συνείδηση της πράξης της οδηγείται στο θάνατο αρνούμενη κάθε αίτηση για χάρη.

Η κακοποίηση και οι πατριαρχικές αντιλήψεις δεν σχετίζονται με την παιδεία, την εθνικότητα, τον πολιτισμό,  την κουλτούρα ή ακόμα και με το φύλο (όσο και αν ακούγεται οξύμωρο αυτό). Είναι οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις που γαλουχούν γενιές επί γενεών. Είναι οι παγιωμένες στερεοτυπικές συμπεριφορές που διαιωνίζονται στο επέκεινα.
Η αριστοτελική και πλατωνική άποψη περί γυναικών επηρέασε βαθιά σε ιατρικό, κοινωνικό, πολιτικό και θεολογικό επίπεδο δίνοντας στην γυναίκα μια υποδεέστερη θέση κάτι που οι σύγχρονες κοινωνίες παλεύουν να ανατρέψουν.  Μην ξεχνάμε ότι η  κατοχύρωση της ισότητας των φύλων στην Ελλάδα καθιερώθηκε το Σύνταγμα του 1975.
Ο καθένας ως μονάδα φέρει ευθύνη για τη διαμόρφωση των κοινωνικών συμπεριφορών και αντιλήψεων. Ως μονάδα με τη στάση μας θα αποτελέσουμε παράδειγμα. Δεν φτάνουν οι νόμοι για να νιώσει κανένας άνθρωπος ασφαλής. 

 "-Η μητέρα μου δεν ήταν εγκληματίας,  καμία γυναίκα δεν είναι. Το εγκληματίας χρειάζεται τον άντρα.
-Τι είναι αυτά που λες; φώναξαν
-Λέω πως οι εγκληματιες είστε εσείς: πατεράδες, θείοι, σύζυγοι,  νταβατζήδες, δικηγόροι, γιατροί,  δημοσιογράφοι κι όλοι οι άντρες από κάθε επάγγελμα.
-Είσαι επικίνδυνη γυναίκα, σκληρή.
-Γιατί λέω την αλήθεια.  Η αλήθεια είναι σκληρή και επικίνδυνη. "

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις