Εμείς οι Γιοί του Άιχμαν, Γκύντερ Άντερς




 
Μετάφραση:Κώστας Σπαθαράκης
Επίμετρο: Σταύρος Ζουμπουλάκης

Ο Γκύντερ Άντερς υπήρξε μαθητής των Χούσσερλ και Χάιντεγκερ, βοηθός του Μαξ Σέλλερ και σύντροφος της Χάννα Άρεντ.
Το ζεύγος Άντερς-Άρεντ απέδωσε στη δίκη του Άιχμαν τις κοινωνικές, ηθικές και πολιτικές διαστάσεις που είχε και έθεσαν ερωτήματα όχι μόνο επί των διαδικασιών μα ερεύνησαν το μέγεθος της θηριωδίας της Τελικής Λύσης σε όλες του τις διαστάσεις.
Το βιβλίο του Άντερς "Εμείς οι γιοί του Άιχμαν" κυκλοφόρησε το 1964, ένα χρόνο μετά το "Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ,  Μια έκθεση για την κοινοτυπία του κακού."

Ο Άντερς αποφασίζει να απευθυνθεί με μια πρώτη επιστολή στον Κλάους Άιχμαν,  γιό του αρχιτέκτονα της Τελικής Λύσης,  Άντολφ Άιχμαν, το 1964 ένα χρόνο μετά τη δίκη και την καταδίκη του πατέρα σε θάνατο.
Συντάσσει αυτή την επιστολή θέλοντας να διαχωρίσει την καταγωγή ενός ανθρώπου από την δική του προσωπική εξέλιξη.  Εκφράζει την δυσκολία να αποκηρύξει κάποιος τον πατέρα του καταδικάζοντας τις πράξεις του.
Αναλύει τους λόγους που κατέκτησαν δυνατή αυτή τη θηριωδία και επισημαίνει τον κίνδυνο επανάληψής της με διαφορετική μορφή μα εξίσου απειλητική και καταστροφική.
Αυτό που καθιστά διαχρονικό το βιβλίο του Άντερς και άκρως επίκαιρο είναι η άποψη που καταθέτει για τις αιτίες πρόκλησης τεραστίων διαστάσεων φρικαλεοτήτων.
Σύμφωνα με τον Άντερς οι ρίζες της θηριωδίας είναι η υπακοή στο νόμο της "απόκλισης"  και η εκμηχάνιση του κόσμου μας. "Ο κόσμος μας έγινε υπερβολικά μεγάλος για τα ανθρώπινα μέτρα μας". Δημιουργήθηκε ένα χάσμα μεταξύ αυτού που παράγουμε και στην ικανότητα να φανταστούμε τις συνέπειες και τις διαστάσεις αυτής της παραγωγής. Ο ρυθμός της προόδου αυξάνεται αντίστροφα με τη δυνατότητα φαντασίας και αντίληψης μας, με συνέπεια να βυθιζόμαστε σε αυτό που αποκαλείται dark age.
Τίθεται το ερώτημα της ευθύνης μας για τη συνέχεια, να μπορέσουμε να αναγνωρίζουμε τις πράξεις μας ως δικές μας και όχι ως επιταγές των εκάστοτε συνθηκών.
Όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε ο Άιχμαν,  όλοι θα μπορούσαμε να είμαστε γιοί του Άιχμαν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις