Η ιδέα της Ευρώπης, Τζώρτζ Στάινερ


 Μετάφραση: Θάνος Σαμαρτζής


Θα αρχίσω παραθέτοντας τα λόγια του Ρομπ Ρήμεν, ιδρυτικό διευθυντή του Ινστιτούτου Nexus :
"Αν υπάρχει κάποιος που, ακολουθώντας τα χνάρια του Τόμας Μαν, έχει κερδίσει το δικαίωμα να δηλώνει "Όπου είμαι εγώ είναι και η ευρωπαϊκή παιδεία", αυτός είναι ο Τζώρτζ Στάινερ. Και αν ποτέ έκανε μια τέτοια δήλωση, και πάλι δεν θα επρόκειτο για έκφραση αλαζονείας, αλλά αίσθηση ευθύνης."

Στην 10η Διάλεξη Nexus που διοργάνωσε το ομώνυμο ινστιτούτο το 2004, ο Τζώρτζ Στάινερ θα εκφωνήσει το παρόν κείμενο,  ένα από τα τελευταία της ζωής του.
Δίνοντας πέντε αξιώματα ορίζει την ιδέα της Ευρώπης.  Πέντε στοιχεία που χαρακτηρίζουν πολιτισμικά τη Γηραιά ήπειρο και τη διαφοροποιούν από την αντίστοιχη αμερικανική κουλτούρα.
Υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο της ελληνικής σκέψης και της εβραϊκής ηθικής στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κυρίως της λογοτεχνίας. Καλεί τα πολύπαθα τέκνα της Αθήνας και της Ιερουσαλήμ να ονειρευτούν ξανά αυτό που διακήρυξε ο Τρότσκι, "να ακολουθήσει ο απλός άνθρωπος τα βήματα του Αριστοτέλη και του Γκαίτε", να διασώσουν από τον εξαμερικανισμό του πλανήτη ιδέες και πεποιθήσεις που οδηγούνται στο έρεβος της λήθης.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις