Ο ΥΠΝΟΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΝ, WOLFGANG HILBIG



Η γραφή του Hilbig θυμίζει ακατέργαστο διαμάντι° πηγαία, ανεπιτήδευτη,  ρεαλιστική, δημιουργεί εξίσου την εικόνα του ζοφερού περιβάλλοντος χώρου όσο και των βιωμένων συναισθημάτων.
Γεννήθηκε το 1941 στην Κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία και όπως έγραψε στον πρόλογο του ο Krasznahorkai : "Πολλοί έχουν σκεφτεί και έχουν πει για τον Χίλμπιχ πως, με δεδομένο ότι η μοίρα και η συγγραφική του τέχνη είναι τόσο συνυφασμένες με την κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, ο ίδιος αποτελεί μόλις και μετά βίας κάτι περισσότερο από έναν απλό χρονικογράφο της Ανατολικής Γερμανίας, ένα χλωμό Καφκικό απείκασμα…"
Ο Ύπνος των Δικαίων είναι μια συλλογή διηγημάτων με  αυτοβιογραφικό χαρακτήρα που παρουσιάζει μια πραγματικότητα βγαλμένη από δυστοπία.
Ένα μικρό αγόρι που το μεγαλώνει η μητέρα του.  Εικόνες και μνήμες από τη συμβίωση με τον παππού,  κληροδοτημένες αντιδράσεις και συμπεριφορές τις οποίες προσπαθεί να αποτινάξει.
Μια μικρή πόλη χτισμένη δίπλα σε ορυχεία, καλυμμένη με το γκρίζο χρώμα της καρβουνόσκονης, ζωές γκρίζες στα ερείπια της ρημαγμένης Γερμανίας.
Προσπαθεί να μεταφέρει στο χαρτί όσα νιώθει, όσα σκέφτεται, τον κόσμο του. Εικόνες της κατακερματισμένης Ανατολικής Γερμανίας, προσωπικές αφηγήσεις , περιγραφές των δασών, των λιμνών, των ορυχείων, ενός υποβαθμισμένου περιβάλλοντος. Εικόνες που κουβαλά στην ενήλικη ζωή του, παραμένοντας το ίδιο μοναχικός, η επανένωση των δυο Γερμανιών,  η φυγή στη Δύση και η επιστροφή στις ρίζες, οι αναμνήσεις του σε αυτό το ζοφερό μεταπολεμικό τοπίο, οι ψυχικές μετατοπίσεις ενός μετανάστη της εποχής του Ψυχρού Πολέμου που ένιωθε ξένος και μετέωρος. Χρονικογράφος και μάρτυρας μιας εποχής.

"Πώς γίνεται ν' απαιτείς από μια σκιά να περιγράψει το απείκασμα μιας πόλης-σκιάς;"

Μια διήγηση αλληγοριών όπου το προσωπικό στοιχείο οδηγεί και συγχωνεύεται με το πολιτικό. 


Επίμετρο: Lázló Krasznahorkai 
Μετάφραση: Αλεξάνδρα Παύλου
Εκδόσεις: Ποταμός



 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις