Η ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΩΝ 49 ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ, THOMAS PYNCHON




Μετάφραση: Δημήτρης Δημηρούλης 

Η Οιδίπα Μάας είναι μια παντρεμένη, μικροαστή νοικοκυρά. Η καθημερινότητα της ανατρέπεται όταν λαμβάνει εντολή εκτέλεσης διαθήκης ενός πρώην εραστή της. 

Προχωρώντας την ανάγνωση εισερχόμαστε σε έναν κόσμο μυστηρίου,  αποκωδικοποίησης γρίφων, αναζήτησης στοιχείων. 

Η Οιδίπα εντελώς, ή ίσως και όχι, τυχαία ανακαλύπτει την ύπαρξη ενός παράλληλου, παράνομου,  ταχυδρομικού δικτύου.

Στο ταξίδι αυτό της ανεύρεσης αποδείξεων και επίλυσης αινιγμάτων, ταξιδεύουμε στο παρελθόν, ενώ ο συγγραφέας με χιούμορ και σαρκαστικό λόγο  μας δίνει το παρόν της αμερικανικής κοινωνίας και κουλτούρας. 

Πέραν από τις πολιτικές αιχμές στο βάθος της ιστορίας,  με την αέναη πάλη μεταξύ επίσημου κράτους και παρακράτους, με τις ίντριγκες και τους δόλιους τρόπους ανόδου στην εξουσία,  ο Pynchon  γράφει ένα μανιφέστο για την επιστήμη και τη λογική μέσα σε έναν κόσμο παραισθησιογόνων και φροϋδικών αναλύσεων. Εκεί που ο Δαίμων του Μάξγουελ συναντά το LSD. Η δύναμη της πληροφορίας και η άρρηκτη σχέση της με την εξουσία.  Από τις σφραγισμένες με βουλοκέρι επιστολές του μεσαίωνα στα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας. Η γλώσσα,  η ερμηνεία, του ουσιώδες, το εφικτό και το ανέφικτο της επικοινωνίας. 

Μουσική,  φασματικές αναλύσεις,  χρονικές γραμμές που συμπίπτουν.

Η γραφή του Pynchon βρίθει συμβολισμών, όπως η επιλογή των ονομάτων των χαρακτήρων ή των τόπων που αναφέρει. 

Η Οιδίπα για χρόνια εγκλωβισμένη στο κάστρο της, σ' έναν κόσμο που της έχει επιβληθεί από τις κρατούσες κοινωνικές συμβάσεις, μια άλλη ιψενική Νόρα της σύγχρονης καταναλωτικής κοινωνίας, απελευθερώνεται και επιδιώκει να φέρει συνοχή σε έναν χαώδη κόσμο. Από τη χρήση των αστερισμών για καθορισμό του χρόνου και της οργάνωσης της ζωής μέχρι τα ηλεκτρονικά κυκλώματα. Μια αναβίωση της Βαβέλ. 

Πολύπλευρο,  πολυεπίπεδο,  στοχαστικό μυθιστόρημα, ενδεικτικό της γραφής του Pynchon και, κατά τη γνώμη του μεταφραστή, το κατάλληλο για να εισέλθουμε στον κόσμο του. 



                             Remedios Varo, Embroidering the Earth's  Mantle , 1961





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις