Απόψεις ενός κλόουν, Χάινριχ Μπελ


 

Μετάφραση: Δημήτρης Δημόκριτος
Επίμετρο: Αλεξάνδρα Ρασιδάκη
Εκδόσεις:

Βρισκόμαστε στη Γερμανία στις αρχές του 1960. Ο Χανς, ο κεντρικός ήρωας της αφήγησης , είναι γόνος αστικής οικογένειας με μεγάλη οικονομική επιφάνεια κάτι που ποτέ δεν απόλαυσε ουσιαστικά.
Ανήκει στη γενιά που ενηλικιώθηκε μετά τον Β'ΠΠ, που έζησε ως παιδί το Ράιχ, που ζει ως ενήλικας τη μεταστροφή πολλών πρώην ναζιστών σε νεόπλουτους αστούς.  Η κριτική στάση του απέναντι στη ζωή, ο σαρκαστικός, κυνικός χαρακτήρας του έχει αντίκτυπο τόσο στην επιλογή επαγγέλματος όσο και στις προσωπικές του σχέσεις.
Ο Χανς θα μπορούσε να ζει μια διαφορετική  ζωή, να είναι κι αυτός ένας ευκατάστατος αστός, μα επέλεξε ένα επάγγελμα καλλιτεχνικό,  το προσωπείο του κλόουν που με τα αιχμηρά του σχόλια καυτηριάζει τα κακώς κείμενα της εποχής.
Ζούμε μαζί με τον Χανς, λίγες ώρες από τη ζωή του, στη Βόννη όπου έχει επιστρέψει.  Η αγαπημένη του τον έχει εγκαταλείψει και έχει παντρευτεί κάποιον άλλο, ένας τραυματισμός τον κρατάει μακριά από τη δουλειά του,  ο μελαγχολικός χαρακτήρας του και ο εθισμός του στο αλκοόλ τον οδηγούν στο περιθώριο. Είναι μόνος,  άνεργος,  χωρίς χρήματα και κάθε προσπάθεια επικοινωνίας, κάθε προσπάθεια αναζήτησης βοήθειας αποβαίνει ατελέσφορη.
Οι απόψεις του κλόουν είναι οι όψεις της ζωής του, οι όψεις της μεταπολεμικής Γερμανίας. Ο Μπελ ασκεί δριμύτατη κριτική στην υποκρισία μέρους του γερμανικού λαού, στη νέα εκβιομηχανισμένη Γερμανία που αναδύεται από τα ερείπια του πολέμου, στη σύγκρουση προτεσταντισμού- καθολικισμού και εκφράζει τις αντιθέσεις του στα δόγματα της καθολικής πίστης. Μια ιστορία για τον εξιδανικευμένο έρωτα,  τους παρωχημένους κοινωνικούς θεσμούς, την αμαρτία,  τη θρησκεία, την υποκρισία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις