ΦΥΣΙΚΟ ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ, GEORGI GOSPODINOV



Μετάφραση: Αλεξάνδρα Ιωαννίδου

Ο κεντρικός ήρωας και αφηγητής του Gospodinov είναι ένας νέος άντρας με ιδιαίτερο χιούμορ που βιώνει το τέλος του γάμου του. Στη διήγηση εναλλάσσονται ιστορίες από την καθημερινότητα,  αναμνήσεις, σκέψεις.
Διάσπαρτες ιστορίες από το παρελθόν που όμως συνδέονται σε έναν ιστό αληθινό και αποτυπώνουν την καθημερινότητα ενός ανθρώπου λειτουργώντας σε ένα φανταστικό παιχνίδι.
Η σύγχυση που επιφανειακά υπάρχει στο μυαλό του συνδυάζεται με την προσπάθεια του να αποδώσει λογικές εξηγήσεις για όσα του συμβαίνουν. Παρατηρεί τον κόσμο και με φυσικούς όρους και νόμους ερμηνεύει τη ζωή.
Παράλληλα όμως διερευνά τον τρόπο που εξελίσσεται η γλώσσα, η βαρύτητα των λέξεων και του Λόγου,  η γραφή ενός μυθιστορήματος.
Δεύτερος εγκέφαλος του ανθρώπινου σώματος θεωρείται το πεπτικό σύστημα, εκεί που όχι μόνο συντελείται η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών μα δημιουργούνται και συναισθήματα.  Οι δύο εγκέφαλοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι και αυτός ο δεσμός χρησιμοποιείται από τον συγγραφέα.
Η δομή που υπάρχει στη φύση αντιπαραβάλλεται με την τεχνική/τεχνητή δομή που διέπει τη ζωή και την εκφραση σε ένα μυθιστόρημα.
Είναι η απεικόνιση της ζωής στην μεταπολεμική Βουλγαρία διαποτισμένη με τη θλίψη της κατάρρευσης, το απέλπιδο κενό ενός συγχυσμένου νου, μιας ψυχής που αγωνιά. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις