ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΛΕΦΑΝΤΗΣ , Τρία δοκίμια


Η σειρά "αντίχειρες", υπό τη διεύθυνση του Διονύση Καψάλη, από τις εκδόσεις Αντίποδες,  έχει στόχο να μας παρουσιάσει κείμενα σύγχρονων στοχαστών. Η σειρά εγκαινιάζεται με τα κείμενα του Άγγελου Ελεφάντη :

- Δοκιμιακός Λόγος και Διανοούμενοι 

- Η γλώσσα του αγώνα (1940-1949)

- Τα βουνά , Στα ίχνη μιας τραγικής ζωής 


Συμπληρώνεται με το επίμετρο του Διονύση Καψάλη, "Η αύρα που δεν χάνεται ποτέ", Για τον Άγγελο Ελεφάντη. 


Ερχόμαστε σε επαφή με τον τρόπο γραφής,  το ιστορικό υπόβαθρο, τις πεποιθήσεις και την κριτική σκέψη ενός ανθρώπου με έντονη παρουσία στην αρθρογραφία και με αδιαμφισβήτητη πολιτική δράση. 

Τα τρία κείμενα που έχουν επιλεγεί είναι ενδεικτικά του έργου και της προσωπικότητας του, της εμβρίθειας γνώσεων του και της διεισδυτικής οπτικής του. 


🔹️Ο Άγγελος Ελεφάντης (1936-2008) γεννήθηκε στο Καρπενήσι. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και ανθρωπολογία, κοινωνιολογία και ιστορία στο Παρίσι. Από το 1976 ως το θάνατό του εξέδιδε το περιοδικό Ο Πολίτης, ενώ υπήρξε βασικό στέλεχος των εφημερίδων Εποχή και Αυγή. Η συστηματική αρθρογραφία του (σημαντικό μέρος της οποίας βρίσκεται στον τόμο Διά γυμνού οφθαλμού, 1998), οι μελέτες του (Η επαγγελία της αδύνατης Επανάστασης: ΚΚΕ και αστισμός στο Μεσοπόλεμο, 1976· Στον αστερισμό του λαϊκισμού, 1991· Μας πήραν την Αθήνα… Ξαναδιαβάζοντας την ιστορία 1941-50, 2002), οι μεταφράσεις του, τα πιο προσωπικά του κείμενα (όπως τα Minima Memorialia: η ιστορία του παππού μου, 2001), αλλά και η διαρκής πολιτική δράση και η προσωπική του ακτινοβολία τον ανέδειξαν σε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της ελληνικής αριστεράς. (Από το εσώφυλλο του βιβλίου) 


Αδημονώ για τις επόμενες εκδόσεις της σειράς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις