GEORGE STEINER, Η σιωπή των βιβλίων




 

Μετάφραση: Σοφία Διονυσοπούλου
Επίμετρο: Μισέλ Κρεπυ
Εκδόσεις: ΟΛΚΟΣ

Μεγάλες προσωπικότητες, όπως ο Όμηρος, ο Σωκράτης και ο Ιησούς, που η διδασκαλία και το έργο τους καθόρισε την πνευματική εξέλιξη της ανθρωπότητας, δεν παρέδωσαν κανένα γραπτό κείμενο στις επόμενες γενιές. Η παρακαταθήκη τους μεταφέρθηκε στους αιώνες από καταγραφές τρίτων, ενώ για μεγάλο διάστημα η διάδοση των λόγων τους γινόταν προφορικά.
Ήταν η εποχή της αποστήθισης, της καταγραφής και αναπαραγωγής από μνήμης κάθε γνώσης.
Με την πάροδο των ετών επήλθε η αντικατάσταση από τον γραπτό λόγο,  από την αθρόα εκτύπωση και διάδοση. Η γνώση πλέον δεν εγγράφεται όπως άλλοτε στην μνήμη μα αναζητείται στην έντυπη μορφή της, πλέον και στην ηλεκτρονική.
Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών τα βιβλία έχουν γίνει στόχος όσον αφορά τη χρησιμότητα τους. Θεωρήθηκαν στοιχείο ελιτισμού και προνόμιο της αστικής τάξης, ως μέσο εγκλωβισμού στο παρελθόν,  δέχθηκαν λογοκρισία, εντάχθηκαν σε λίστες απαγορευμένων βιβλίων, κατέληξαν στην πυρά.
Η γραφή και η ανάγνωση απειλούται με νέους τρόπους στη διαδρομή τους στον χρόνο, μα πάντα θα υπάρχουν μικροί "Μαρσέλ" που θα "χάνονται" στις σελίδες των βιβλίων τους στην εξοχή του Κομπρέ και με τις δικές τους αφηγήσεις θα μας χαρίζουν ταξίδια σε κόσμους μοναδικούς.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις