Καμένο χαρτί, Γκράχαμ Γκρην


Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης


burnt-out case—a leper who is in remission but who has been eaten up by his disease.

Ο Κερύ είναι ένας διάσημος αρχιτέκτονας με μεγάλη επιτυχία στο γυναικείο φύλο. Κάποια στιγμή στη ζωή του, στο απόγειο της δόξας του, συνειδητοποιεί πως κίνητρο για όλα είναι η ματαιοδοξία του, δεν νιώθει αγάπη για το παραμικρό, οι ερωτικές συνευρέσεις που θεωρούσε ένδειξη συναισθημάτων δεν ήταν καν απόλαυση μα πράξη μηχανική.
Εγκαταλείπει όσα είχε δημιουργήσει και αναζητεί καταφύγιο στο Κογκό. Εκεί θα βρεθεί σε ένα λεπροκομείο που λειτουργεί υπό τη σκέπη της Καθολικής Εκκλησίας. Προσπαθεί να ενσωματωθεί, να χαθεί και να αφομοιωθεί. Ίσως έτσι η ανικανότητα του να αγαπά γιατρεύει.
Κάτω από τον κίτρινο ουρανό της Αφρικής, τον γεμάτο σκόνη, υγρασία, αφόρητη ζέστη,  άνθρωποι που νοσούν από λέπρα επιλέγουν τον ακρωτηριασμό από τον συνεχή, αβάσταχτο πόνο,  άνθρωποι που αποκαλούνται "καμένο χαρτί" (burnt-out case) και προσπαθούν να παραμείνουν ζωντανοί, αποχωρίζονται μέρη του σώματος τους εγκαταλείποντας την αρτιμέλεια τους.
Υπάρχουν όμως και άνθρωποι σαν τον Κερύ,  ακρωτηριασμένοι συναισθηματικά, που έχουν αποσυρθεί από τη ζωή,  αδιαφορώντας για αυτήν.
Ο Γκράχαμ Γκρην, καυστικός στα θέματα θρησκείας, μας μεταφέρει σε ένα περιβάλλον πόνου, θανάτου, όπου εκπρόσωποι του Θεού και άθεοι, θρησκευόμενοι και αγνωστικιστές, συνυπάρχουν σε μια αναζήτηση πίστης, σωτηρίας, ανιδιοτελούς προσφοράς.
Η σχέση μεταξύ αρτιμέλειας και πόνου,  ψυχικού σθένους και σωματικών αντοχών, πίστης και αδιαφορίας.
Η αναζήτηση του εαυτού, της αγάπης εντός, του ουσιαστικού της ζωής.
Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα γεμάτο αντιθέσεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις