ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΤΕΝΑΣ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ


Μια κριτική προσέγγιση μέσα από το έργο του Max Weber και του Κορνήλιου Καστοριάδη 


Στο δοκίμιο αυτό ο Γιάννης Κτενάς, εκκινούμενος από την προβληματική του σχετικισμού των αξιών, διερευνά τη θεμελίωση ηθικών και πολιτικών αξιών εξετάζοντας παράλληλα τις τοποθετήσεις δύο από τους σημαντικότερους σύγχρονους στοχαστές. Έχοντας ως βάση τις σκέψεις των Max Weber και Κορνήλιου Καστοριάδη, αναλύει το μη θεμελιώσιμο των αξιακών τοποθετήσεων, την αδυναμία ορθολογικής τεκμηρίωσης και την προσωπική ευθύνη και επιλογή που απορρέουν αυτών. 


Ανάλογα των πολιτικών, επιστημονικών, κοινωνικών συνθηκών που ισχύουν, κάθε δράση, απόφαση, ζήτημα κρίνεται εντός αυτού του πλαισίου έχοντας διττή υπόσταση, λαμβάνοντας υπόψιν την επίδραση του κοινωνικού φαντασιακού και την αλληλεπίδρασή του με το συνολοταυτιστικό χαρακτήρα της θέσμισης κοινωνιών.

Αυτό που είναι δίκαιο για μια πλευρά ταυτόχρονα είναι άδικο για την άλλη.  Κάθε αξία είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Καλούμαστε λοιπόν να διευρύνουμε τους ορίζοντες της σκέψης μας, να συνδιαλλεγόμαστε, να κατανοούμε και να αποδεχόμαστε την αντίθετη άποψη,  να υιοθέτουμε τον εποικοδομητικό διάλογο και το δικαίωμα καθενός στην γνώμη του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις