ΜΗΤΕΡΑ ΜΗΔΕΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΛΥΟ ΚΑΛΟΒΥΡΝΑΣ


Η μητρότητα ως επιλογή ή επιβολή


Ο Λύο Καλοβυρνάς, ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος σχέσεων, μεταφραστής και συγγραφέας, παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό ένα βιβλίο-έρευνα για την μητρότητα ως επιλογή, ως κοινωνική επιβολή, ως αυτοπραγμάτωση, ως τροχοπέδη.  Συνέλεξε μαρτυρίες γυναικών, στο πλαίσιο βιωματικών εργαστηρίων που οργάνωσε, φωνές που ακούγονται καθ' όλη τη ροή του κειμένου.
Καταρρίπτει μύθους και κοινωνικά σκευάσματα όπως το μητρικό ένστικτο,  το βιολογικό ρολόι, κάθε κάλεσμα της φύσης , παραθέτοντας επιστημονικά τεκμήρια από σύγχρονες έρευνες.
Ανασύρει στερεότυπα και κοινωνικές επιταγές του χθες αποδομώντας τα με τα εργαλεία του σήμερα.

Κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, της επιλογής των πραγματικών του θέλω. Για να φτάσει εκεί, καθένας από εμάς, πρέπει να απεκδυθεί τους μανδύες που μας έχει φορέσει το κοινωνικό κατεστημένο με τη συνδρομή της επιστήμης, της θρησκείας, της πολιτείας, καθώς και όλα τα ενοχικά σύνδρομα που δημιουργούνται κατά την ανατροφή μας.
Το άρρεν και το θήλυ είναι ένας διαχωρισμός της βιολογίας, αφορά τη φυσιολογία μας, εντάσσεται στην ύλη. Ο ψυχισμός και οι επιθυμίες ανήκουν στον άνθρωπο, στο πνεύμα.
Το δικαίωμα και η επιλογή της γονεϊκότητας δεν έχει φύλο.
Είναι απολύτως θεμιτό να βιώνουμε συναισθήματα με διαφορετικό τρόπο από τον αναμενόμενο. Δεν είναι παράλογο, ούτε αποκρουστικό, να τρομάξεις όταν βρεθείς με το μωρό σου στην αγκαλιά σου. Δεν είναι ανευθυνότητα όταν νιώσεις ότι ανετράπει η ζωή σου. Παίρνεις τις αποφάσεις σου και πορεύεσαι με αυτές. Φευ μόνο, τις δικές μας ματαιώσεις, αλλαγή επιθυμίας, δεύτερες σκέψεις, ενοχές, να μην τις περάσουμε σε αυτές τις ψυχές που φέραμε στον κόσμο χωρίς να τις ρωτήσουμε. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις