Η ΚΑΜΑΡΙΕΡΑ, Nita Prose


 

Μετάφραση: Βούλα Αυγουστίνου

Μου πήρε μόνο λίγες ώρες για να ολοκληρώσω αυτό το βιβλίο. Οι σελίδες κυλούσαν με γρήγορη ταχύτητα. Αυτό που με μαγνήτισε όμως δεν ήταν τόσο η πλοκή όσο η ξεχωριστή προσωπικότητα της Μόλι.

Η καμαριέρα Μόλι είναι μια νέα γυναίκα που αντιλαμβάνεται και αποκωδικοποιεί τον κόσμο με τον δικό της ιδιαίτερο τρόπο,  έχοντας ως οδηγό συμπεριφοράς τις συμβουλές της αγαπημένης της γιαγιάς, μια φωνή που πάντα την καθοδηγεί. 


"Όλοι είμαστε ίδιοι με διαφορετικό τρόπο." 


Τους τελευταίους μήνες όταν τελειώνει τη βάρδια της στο ξενοδοχείο Ρίτζενσι Γκράντ, επιστρέφει στο άδειο πια διαμέρισμά της. Επιστρέφει στη μοναξιά της.  Μια μοναξιά που τη βαραίνει ο θάνατος του μοναδικού στηρίγματος που είχε στη ζωή. 

Κι όμως, η πληγή αυτή δεν γίνεται τροχοπέδη στην καθημερινότητα της. Συνεχίζει να εργάζεται με τον ίδιο ζήλο, παραμένοντας στοχοπροσηλωμένη στην μέγιστη δυνατή ικανοποίηση των ενοίκων του ξενοδοχείου, παρέχοντας την καλύτερη φροντίδα στον καθαρισμό των δωματίων τους, κάτι που για την ίδια είναι μεγάλη χαρά. 

Οι ισορροπίες και οι ρουτίνες, που τόσο εμμονικά διατηρεί στη ζωή της, ανατρέπονται όταν βρίσκει νεκρό στο δωμάτιο του έναν πάμπλουτο ένοικο του ξενοδοχείου. 

Τι γίνεται όταν εμπιστεύεσαι τα λάθος άτομα; Όταν τα αισθήματα θολώνουν την κρίση; Πόσο σημαντικοί είναι στη ζωή μας οι άνθρωποι που μας νοιάζονται πραγματικά; 


Η αμερόληπτη, αποτελεσματική Δικαιοσύνη, η υποβοηθούμενη αυτοκτονία, και γενικότερα η όποια ανάληψη/εκτέλεση πράξεων είτε παρακάμπτοντας τα έννομα μέσα είτε δρώντας εκτός νομοθετημένου πλαισίου, είναι θέματα που θίγονται και δημιουργούν προβληματισμούς. 

Η αναφορά σε ζητήματα εξόχως σοβαρά είναι, κατ' εμέ, επικίνδυνο και ολισθηρό μονοπάτι όταν αγγίζονται επιφανειακά.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις