AFTERLIVES, Abdulrazak Gurnah


 Όπως οι Μοίρες, έκλωθαν και όριζαν το πεπρωμένο καθενός, έτσι και ο Gurnah, 
έχοντας στην φαρέτρα του την Ιστορία, υφαίνει τις ζωές δύο ανθρώπων που θα συναντηθούν για να βαδίσουν το μονοπάτι της κοινής τους ειμαρμένης.
Αρχές του 20ου αιώνα και η αποικιοκρατία στην Αφρική δημιουργεί σκλάβους, χωρίζει οικογένειες, σκορπίζει το θάνατο, ρημάζει έναν τόπο πλούσιο σε πρώτες ύλες,  εργατικά χέρια μα κυρίως πλούσιο σε ανθρώπους που δεν μετρούν τον χρόνο μα αντικρίζουν την κάθε μέρα με χαμόγελο. 
Είναι η ζωή στην Τανγκανίκα (σημερινή Τανζανία), μέρος της Deutsch-Ostafrika (Γερμανική Ανατολική Αφρική).
Ενα μικρό αγόρι, ο Ilyas, πέφτει θύμα αρπαγής των γερμανικών δυνάμεων στην Ανατολική Αφρική.  Χρόνια μετά επιστρέφει στον τόπο του αναζητώντας την οικογένεια του, την μικρή αδερφή του Afiya, όμως κανένας δεν ήταν εκεί να τον περιμένει. 
Ο Hamza, δεν απομακρύνθηκε βίαια από την οικογένειά του. Παραχωρήθηκε ως εγγύηση σε έναν πλούσιο έμπορο για τα χρέη του πατέρα του.  Μην αντέχοντας τη ζωή αυτή βρίσκει λύση τη φυγή και κατατάσσεται στο σώμα των Askari,  αυτόχθονες που πολεμούν στον γερμανικό αποικιοκρατικό στρατό. 
Τα χρόνια περνούν με τις εναλλασσόμενες αφηγήσεις της Afiya και του Hamza, για όσα βιώνουν, για τους ανθρώπους που βρέθηκαν στο δρόμο τους, για όσα συνέβαιναν υπό τον γερμανικό ζυγό, μέχρι που ο έρωτας ενώνει τις ζωές τους και την αφήγηση τους. 
Όπως και ο  Achebe στο αριστούργημα του Things Fall Apart, ο Gurnah εστιάζει στις συνέπειες του ιμπεριαλισμού.
Καταγράφει τις κοινωνικές/ πολιτισμικές αποχρώσεις σε ένα τόπο που έθνη, θρησκείες και κουλτούρες αλληλεπιδρούν. Γράφει για τις επιπτώσεις της αποικιοκρατίας, την αφομοίωση πολιτισμών, την μετανάστευση,  την εκδίωξη, τη ζωή των προσφύγων. Είναι η περίοδος πριν και κατά τον ΆΠΠ, τα δύσκολα χρόνια που έρχονται μετά την ήττα της Γερμανίας, η επικράτηση των Βρετανικών δυνάμεων στην Αφρική, ο Β'ΠΠ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις