Το γεγονός, Annie Ernaux



Γαλλία, 1963.
Μια νεαρή φοιτήτρια Φιλολογίας αποφασίζει να τερματίσει την εγκυμοσύνη της. Είναι ανύπαντρη, κατάγεται από ανίσχυρη οικονομικά οικογένεια, έχει όνειρα για τη ζωή της σε μια κοινωνία που δε συγχωρεί επιλογές που αντιβαίνουν τα χρηστά ήθη.
Η έκτρωση είναι παράνομη. Διακινδυνεύοντας την ίδια ζωή της και τις νομικές συνέπειες, αν γινόταν γνωστή η πράξη, καταφέρνει να μη φέρει στον κόσμο αυτό το παιδί. Η διαδικασία, "Το γεγονός", υπήρξε επίπονο σωματικά και ψυχικά.  Μια εμπειρία που τη στιγμάτισε, που προσπάθησε μέσα από τη γραφή να ξορκίσει.
Τριάντα έξι χρόνια μετά,  περιδιαβαίνει τους ίδιους δρόμους, επισκέπτεται τα καφέ της περιοχής που κάποτε σύχναζε, αποζητά τη σύνδεση με το τότε, την εποχή που το σώμα της μεταμορθώθηκε, τότε που δεν έγινε μητέρα και "σκότωσε" τη δική της.

Διαβάζοντας όσα βίωσε η Ernaux, τις σκέψεις, τις αλλαγές στο σώμα της, τους πόνους και τον κίνδυνο, ένιωσα την αγωνία των γυναικών που υποχρεώθηκαν να περάσουν τόσο βάναυσες καταστάσεις γτ το σώμα τους ανήκε στην κοινωνία.
Δε θα αναφερθώ στα αυτονόητα, ούτε θα επαναλάβω τα χιλιοειπωμένα, θα πω μόνο να αγαπάτε το σώμα σας, να το σέβεστε, και όποια επιλογή κάνετε, απαλλαγμένη από ηθικολογίες, να έχει γνώμονα την ευτυχία σας, τα όνειρα και τις επιθυμίες σας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις