DAGMAR HERZOG, Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΤΟΝ 20ό ΑΙΩΝΑ


 

Μια ιστορία
Επιστημονική επιμέλεια- Πρόλογος
Έφη Αβδελά
Μετάφραση
Πελαγία Μαρκέτου


Ο 20ος αιώνας υπήρξε καθοριστικός στην ιστορία της ανθρωπότητας.  Ένας αιώνας επιστημονικών ανακαλύψεων,  επιτευγμάτων, με θεαματικά άλματα στη φιλοσοφική σκέψη. Ένας αιώνας επαναστάσεων σε όλα τα πεδία, ακραίων κοινωνικών και πολιτικών μεταβολών.
Μέσα σε αυτό το ευρύ φάσμα αλλαγών και αντιθέσεων εξετάζονται οι παράμετροι της  σεξουαλικότητας. Η εμπορευματοποίηση του σεξ, η ομοφυλοφιλία,  οι μέθοδοι αντισύλληψης, οι αγώνες αποποινικοποίησης της άμβλωσης και της ομοφυλοφιλίας, η ευγονική και η στάση απέναντι στις "μη αξιοβίωτες ζωές", η αντιμετώπιση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Ηθικές προκαταλήψεις, θρησκευτικές αντιλήψεις, πολιτικές σκοπιμότητες υπήρξαν τροχοπέδη στις μάχες ακτιβιστών για την κατάκτηση του αυτονόητου, στην κατοχύρωση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης.
Στην πορεία αυτή των εξελίξεων, κυρίως σε πολιτικό επίπεδο,  παρατηρήθηκε συχνά οπισθοδρόμηση.
Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτό επιβεβαιώθηκε με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών στην υπόθεση Roe vs Wade, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση μετά από 50 χρόνια.

Ας ελπίσουμε πως και αυτή τη φορά οι κοινοί αγώνες ακτιβιστών και πολιτών με τη συμπαράσταση υγιών πολιτικών δυνάμεων θα ανατρέψουν αυτή την απόφαση. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις