Jun'ichiō Tanizaki, Ο ΤΡΟΧΟΣ ΤΗΣ ΤΥΧΗΣ 


Μετάφραση: Μ. Σοφιανού 

Τανιζάκι, ένα όνομα συνώνυμο με τον έρωτα. Και όπου υπάρχει έρωτας αναδύονται πάθη και υφαίνονται ίντριγκες, με αυτόν τον τρόπο που μόνο οι Ιάπωνες ξέρουν,  που θέλουν και δεν φαίνεται,  που ποθούν με έναν συγκρατημένο ερωτισμό, πάντα στο μεταίχμιο μιας ρομαντικής αγάπης και θανάτου. Μαζί για πάντα μα κυρίως στο θάνατο. 

Η πίστη στην μεταθανάτια ζωή οδηγεί στην αυτοκτονία με μεγάλη ευκολία, ως φυγή από μια αδιαπραγμάτευτη και αδιέξοδη πραγματικότητα.

Η Σονόκο είναι μια νεαρή, παντρεμένη γυναίκα. Θέλοντας να περνά δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο της ξεκινά να παρακολουθεί μαθήματα ζωγραφικής.  Στη σχολή γνωρίζει την πανέμορφη Μιτσούκο. Οι δύο γυναίκες παραδίδονται στο πάθος τους. Έρωτας παράφορος που δηλητηριάζεται από αμφιβολίες, από κλυδωνισμούς στην εμπιστοσύνη,  από την προσπάθεια διαφέντευσης. Η πλοκή είναι γεμάτη ανατροπές και η σαγήνη διαποτίζει κάθε σελίδα. Καθόλου αλληγορικός, απέχει από χρήση συμβολισμών,  ξεκάθαρα αφηγηματικός, ο Τανιζάκι μεγαλουργεί συνθέτοντας χαρακτήρες. 


Ο Τροχός της Τύχης είναι ένα παιχνίδι διεκδίκησης, χειραγώγησης και κατάκτησης. 

Ποια η Θεά που δίνει την κίνηση; Ποιός είναι αυτός που χειραγωγεί τελικά; Ποιός το θύμα και ποιος ο θύτης;


What goes around comes around, so be aware 


Το βιβλίο διαβάστηκε στο πλαίσιο του #λοατκιλογοτεχνια

#pridemonth


Πέραν από τον ερωτισμό, την σεξουαλική υποδούλωση,  την συναισθηματική διαστροφή, τον ναρκισσισμό και την άκρατη ματαιοδοξία, ο Τανιζάκι μας περιγράφει τη θέση της γυναίκας στον γάμο, στην κοινωνία, στον έρωτα. Γλαφυρά παρουσιάζονται και οι αντιλήψεις για τον ομοφυλοφιλικό έρωτα σε μια κοινωνία βαθιά πατριαρχική. Μια κοινωνία όμως πολύ διαφορετική από τον Δυτικό κόσμο,  μια διαφορετικότητα που ο συγγραφέας καταδεικνύει. 


"Κανείς από τους δυο μας δεν πρέπει να ζηλεύει, γιατί η φύση του ομοφυλοφιλικού έρωτα είναι τελείως διαφορετική από αυτήν του φυσιολογικού." 


Η διάκριση ήταν μεταξύ φυσιολογικού και ομοφυλοφιλικού, απλά εξυπακούεται ότι ο ετεροφυλοφιλικός έρωτας είναι ο φυσιολογικός...


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις