ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΝΕΡΟ ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, RAYMOND CARVER


Εισαγωγή-Μετάφραση: Γιάννης Τζώρτζης 


Διηγηματογράφος της ρεαλιστικής μυθοπλασίας, κορυφαίος της γενιάς του,  με βιογραφικά στοιχεία, αναλύσεις, ματαιωμένους στόχους, αποτυχημένες προσπάθειες,  διαψευσμένες προσδοκίες.

Αμάλγαμα συγγραφικής λιτότητας και ουσίας.

Σκηνές από τη ζωή καθημερινών ανθρώπων που αποτελούν τη βάση της κοινωνίας, ανθρώπων που έρχονται αντιμέτωποι με τον εαυτό τους, τις σχέσεις τους, τις συνθήκες ζωής τους, τις επιλογές τους. Άνθρωποι στα όρια της κατάρρευσης, εξουθενωμένοι από την ίδια τους την ύπαρξη. Εκεί έγκειται η συγγραφική δεινότητα του Κάρβερ, η ρεαλιστική απόδοση αυτών των στιγμιοτύπων δημιουργώντας συναισθήματα ταύτισης, κατανόησης, συμπάθειας. 


"Κοιτάζω προς το ποτάμι. Το ρεύμα με παρασύρει προς τη λιμνούλα, μάτια ανοιχτά, πρόσωπο χωμένο στο νερό, να ατενίζει τα βράχια και τα μούσκλια στον πάτο του ποταμού, μέχρι που φτάνω στη λίμνη σπρωγμένη από τον άνεμο. Τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Θα συνεχίσουμε τα ίδια και τα ίδια και τα ίδια. Θα συνεχίσουμε ακόμα και τώρα, σαν να μη συνέβη τίποτα. Τον κοιτάζω πάνω από το τραπέζι με τέτοια ένταση, που αλλάζει χρώμα."

[Απόσπασμα από το ομότιτλο διήγημα]


Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει τις τρεις συλλογές διηγημάτων του συγγραφέα:

🔹️Αρχάριοι

🔹️Λοιπόν, θα πάψεις, σε παρακαλώ;

🔹️Καθεδρικός ναός. 
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις