ΠΟΥΤΑΝΕΣ ΦΟΝΙΣΣΕΣ, ROBERTO BOLAÑO


 

Μετάφραση: Έφη Γιαννοπούλου 

"Οι γυναίκες είναι πουτάνες φόνισσες, Μαξ, είναι μαϊμούδες που τρέμουν από το κρύο και ατενίζουν τον ορίζοντα από ένα άρρωστο δέντρο, είναι πριγκίπισσες που σε ψάχνουν στο σκοτάδι, κλαίγοντας, ψάχνοντας τις λέξεις, που ποτέ δεν θα μπορέσουν να πουν. Ζούμε στην αμφισημία και εκεί διαγράφουμε τους κύκλους της ζωής μας." 


Καθώς τα βελούδινα πέταλα του άνθους της ανοίγουν, το μεθυστικό της άρωμα ξεχύνεται, σαγηνεύει και παρασύρει. Εκεί  παραμονεύει, μέρος της διττής υπόστασης της, η μαύρη, θανατηφόρα αράχνη. 

Αυτό είναι το δισυπόστατο της γραφής του Bolaño.

Ο μαγευτικός λυρισμός της ποίησης και ο ρεαλισμός της ιστορίας. Ο Bolaño είναι  Λογοτεχνία και Ιστορία.

Σε παρασύρει με τις λέξεις του σ' έναν κόσμο αδιανόητα πραγματικό και συνάμα πέραν των απτών αισθήσεων. 

Άκρως αυτοβιογραφικός, με έμφαση στην πολιτική κατάσταση της Χιλής και τις συνέπειες σε όσους αναγκάστηκαν λόγω πολιτικών θέσεων να την εγκαταλείψουν.  Άνθρωποι περιπλανώμενοι, σχέσεις που ενέχουν αλληγορικές διαστάσεις. Καθένας αναζητά αυτό που του δίνει η ζωή. Ο λόγος του είναι  δεμένος, μεστός, κινείται μεταξύ πραγματικού και υπερβατικού.

Διηγήματα ψηφίδες στον λαβύρινθο της μυθοπλασίας του Bolaño, και ο μίτος γίνεται γαϊτανάκι που οδηγεί σε εναλλακτικές εξόδους.

Μέσα από νοσταλγικά μονοπάτια και προσωπικές διαδρομές, στη λεωφόρο ενός έθνους που ταλανίστηκε για χρόνια.

Μέσα από μυθοπλασία, γεγονότα και υπαρκτούς λογοτέχνες μετατρέπει την προσωπική ιστορία σε τέχνη, αναδύει και ενισχύει τις μνήμες. 


" η τέχνη, είπε, είναι ιδιωτική ιστορία.. και ταυτοχρόνως είναι η μήτρα της ιδιωτικής ιστορίας... είναι η μυστική ιστορία... Η μυστική ιστορία είναι εκείνη που δεν θα μάθουμε ποτέ, αυτή που ζούμε κάθε μέρα, ενώ σκεφτόμαστε ότι ζούμε, ενώ σκεφτόμαστε ότι τα έχουμε όλα υπό έλεγχο, ότι δεν μας διαφεύγει Τίποτα ιδιαίτερα σημαντικό. Όμως όλα είναι σημαντικά γαμώτο. Το ζήτημα είναι πως δεν το αντιλαμβανόμαστε. Πιστεύουμε ότι η τέχνη προχωράει σε αυτό το πεζοδρόμιο και η ζωή, η ζωή μας, προχωράει στο άλλο, και δεν αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό είναι ψέμα."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις