Η Ρομφαία της Αυγής / Γυναίκες που επιστρέφουν


 Είχα την τύχη να μεγαλώσω ακούγοντας ιστορίες της λαϊκής παράδοσης από την μητέρα του πατέρα μου, μια γιαγιά γεννημένη αρχές του 1900. Νεράιδες, ξωτικά, καλλικάντζαροι έρχονταν τα βράδια να μας συντροφεύσουν σε παραμύθια που θυμίζουν γοτθικά μυθιστορήματα. 

Έπειτα ένα εξαιρετικό βιβλίο ήρθε στα χέρια μου: "Μύθοι, θρύλοι, παραδόσεις" του Τάσου Παπαποστόλου, μια συλλογή με αφηγήσεις του τόπου μας. 

Διαβάζοντας τις εκπληκτικές έκδοσεις "Η Ρομφαία της Αυγής" και "Γυναίκες που επιστρέφουν" από @antipodes_books ξύπνησαν οι μνήμες της παιδικής μου ηλικίας. 


Και τα δύο βιβλία κοσμούν ξυλογραφίες του χαράκτη Φώτη Βάρθη.

"Η Ρομφαία της Αυγής", είναι ένα παραμύθι για την δύναμη της αγάπης, την αναζήτηση του εαυτού, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη. Μαγικά πλάσματα, ξόρκια, θαυματουργά φυτά, μια καλύβα που εμφανίζεται και χάνεται, ένας Βασιλιάς και οι τρεις γιοί του. 

Η συλλογή διηγημάτων του Χρυσόστομου Τσαπραΐλη, "Γυναίκες που επιστρέφουν", αφηγείται ιστορίες γυναικών που έζησαν σε μια άλλη εποχή δεισιδαιμονιών και απόλυτης πατριαρχίας. Πρόκειται για εννέα ιστορίες γυναικών εμπνευσμένες από τις παραλογές του δημοτικού τραγουδιού. Έρχονται από εποχές που ο θάνατος και η ζωή ορίζονταν από δυνάμεις αόρατες, ανεξήγητες. Στοιχειά, μαντζούνια, μορφές απόκοσμες, σκιές ανθρώπων, πλάσματα χιμαιρικά παρελαύνουν και δίνουν νόημα στο ανεξήγητο και ελπίδα στην απόγνωση. 

Αναζητήστε τα και βάλτε τα στην καρδιά σας!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις