Η λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, Jean-Michel Guenassia




Μια διαδρομή 5 ετών μας αφηγείται ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος,  Μισέλ Μαρινί.
Το 1959, ενώ είναι μόλις 12 ετών,  ο Μισέλ συναναστρέφεται παρέες μεγαλύτερης ηλικίας. Βρίσκεται στο μπιστρό Balto όπου έχει την έδρα της μια λέσχη σκακιστών, η "Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων", μια ομάδα πολιτικών προσφύγων από κομμουνιστικές χώρες.
Είναι ο χώρος που συναντιούνται αυτοί οι άνθρωποι που "απέδρασαν" από τη χώρα τους, αποποιήθηκαν τον πρότερο βίο τους, απαρνήθηκαν τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, εγκατέλειψαν τις οικογένειες τους.
Εκεί συχνάζουν ο Ζαν -Μισέλ Σαρτρ και ο Ζοζέφ Κεσέλ. Εν μέσω πολιτικών και φιλοσοφικών  συζητήσεων, παρτίδων σκακιού και αντιπαραθέσεων, ο μικρός Μισέλ ανακαλύπτει τον κόσμο και τα θέλω του. 
Περπατά στους κήπους του Λουξεμβούργου, παίζει μανιωδώς επιτραπέζιο ποδοσφαιράκι, διαβάζει λογοτεχνία ακατάπαυστα, έρχεται σε ρήξη με την οικογένειά του, ερωτεύεται,  επαναστατεί όπως κάθε έφηβος.
Η ιστορία της οικογένειας του και οι σχέσεις των μελών της, οι επιλογές τους και τα πιστεύω τους, αντικατοπτρίζουν την κοινωνική κατάσταση της Γαλλίας εκείνη την περίοδο του Πολέμου της Αλγερίας και των πολιτικών ανακατατάξεων στην Ευρώπη των κομμουνιστικών και δικτατορικών καθεστώτων.
Με έναν τρόπο μαγικό ο Guenassia καταφέρνει να ανασυνθέσει την εποχή και τις συνθήκες της. Με δεξιοτεχνία αναμειγνύει τη μυθοπλασία με την ιστορία, την πολιτική με τον έρωτα, τον πόλεμο με τη μουσική και τη λογοτεχνία.
Ανθρώπινες ιστορίες διαφορετικών ανθρώπων που προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους και ο καθένας κουβαλά τις πληγές, τις ενοχές, τις ελπίδες, τη νοσταλγία και την ανάγκη για λύτρωση.
Τα κομμουνιστικά καθεστώτα καταρρέουν,  το τείχος του Βερολίνου γκρεμίζεται,  η Αλγερία ανεξαρτοποιείται, το ροκ-εν-ρολ προκαλεί φρενίτιδα στη νεολαία,  ο Καμύ σκοτώνεται σε τροχαίο και οι ήρωες μας αναζητούν τη Γη της Επαγγελίας.

" Λένε ότι αξίζει να προσπαθήσεις και ας μην πετυχαίνεις πάντα : είναι μία βαθιά αλήθεια. Στην ελπίδα και την πίστη, η λογική δεν έχει θέση. Όταν ένας άνθρωπος κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, δεν υπάρχει ούτε λογική, ούτε ήττα, ούτε νίκη. Το πιο σημαντικό στη Γη της Επαγγελίας, δεν είναι η γη, αλλά η επαγγελία."


Μετάφραση: Φωτεινή Βλαχοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις