Οι Χώρες της Επαγγελίας, Jean-Michel Guenassia


 



Η Λέσχη των αθεράπευτα αισιόδοξων, μετά τη διάσπαση της, συνεχίζεται στο επόμενο βιβλίο του Jean-Michel Guenassia, Οι Χώρες της Επαγγελίας.
Ο Μισέλ Μαρινί αποφοιτά από το σχολείο, καταπιάνεται με τη φωτογραφία, ξεκινά σπουδές, ερωτεύεται.
Τα μέλη της Λέσχης ακολουθούν διαφορετικούς δρόμους γυρεύοντας τη λύτρωση,  τη δική τους γη της Επαγγελίας, επιστρέφοντας σε όσα είχαν εγκαταλείψει. Ζητούν συγχώρεση,  εξιλέωση, αποκατάσταση. Οι ενοχές και η νοσταλγία, που τόσα χρόνια απομυζούσαν κάθε ελπίδα και προσπάθεια να ζήσουν,  τους οδηγούν στο σημείο μηδέν, εκεί όπου όλα είχαν τελειώσει, εκεί όπου η ύπαρξή τους είχε μπει σε αναστολή.
Ο αδελφός του Μισέλ, Φρανκ, προσπαθεί να χτίσει τη δική του χώρα της Επαγγελίας, ζει μόνιμα στην Αλγερία και εργάζεται για την ανοικοδόμηση και ανασυγκρότηση του τόπου.  Οι εσωτερικές συγκρούσεις που βιώνει προκαλούν ψυχικές μεταπτώσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής του.  Ακραίος κομμουνιστής, αγωνιστής, τεχνοκράτης, επίδοξος οικογενειάρχης, μοναχός, συνεχώς σε μια αναμέτρηση με το ίνδαλμα του, Ντε Φουκώ.
Στο Ισραήλ παρακολουθούμε την προσπάθεια ενίσχυσης του κράτους με την πρόσκληση για επιστροφή Εβραίων που ζουν διασκορπισμένοι ανά τον κόσμο, τη ζωή στα κιμπούτς.
Κοινό στοιχείο κάθε ιδεολογίας και ρεύματος, η καταστροφική ακραία μορφή της.
Στην Ευρώπη όπου τα κομμουνιστικά καθεστώτα διαδέχονται νέες ηγεσίες μετά την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, ο ακμάζων καπιταλισμός της Δύσης εισβάλει στις πρώην κομμουνιστικές χώρες. Στην Δυτική Ευρώπη ο καταναλωτισμός οδηγεί στον δανεισμό και τη γιγάντωση του τραπεζικού συστήματος. Τα ιδεώδη αποσαθρώνονται, οι πλασματικές ανάγκες εδραιώνονται, και έρχεται το τέλος εποχής για κάθε μορφή λαϊκής επανάστασης. 

Μετάφραση: Χαρά Σκιαδέλλη

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις