Η ΚΟΡΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, JOSEPHINE TEY




Ο Άλαν Γκράντ είναι επιθεωρητής της Scotland Yard και γνωστός για την ικανότητα του ως φυσιογνωμιστής.
Ένα ατύχημα τον καθηλώνει στο κρεβάτι του νοσοκομείου.  Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί οι φίλοι του τον εφοδιάζουν με διαφορά αναγνώσματα.  Σε μία συλλογή πορτρέτων θα ξεχωρίσει την προσωπογραφία του Ριχάρδου Γ'. Η αντίθεση μεταξύ των χαρακτηριστικών του προσώπου του και της προσωπικότητας του Ριχάρδου θα οδηγήσουν τον επιθεωρητή σε αναζήτηση ιστορικών στοιχείων που να επιβεβαιώνουν την εικόνα που έχει δημιουργηθεί και καθιερωθεί όχι μόνο από τα βιβλία ιστορίας μα και από το ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ.  Δολοφόνησε όντως τα δύο ανήλικα ανίψια του και διαδόχους του θρόνου για να σφετεριστεί το αξίωμα που τους ανήκε;

Η Tey γράφει ένα μυθιστόρημα μυστηρίου με αρκετά ιστορικά στοιχεία, επιλεγμένα για να στηρίξουν την μυθιστορία της. Με έντονο χιούμορ καυτηριάζει την λογοτεχνία και το θέατρο της εποχής της. Όμως κεντρικός θεματικός άξονας είναι η αντικειμενική αποτύπωση και καταγραφή γεγονότων από τους ιστορικούς.
Ο διαχωρισμός μύθων, μυθευμάτων και πραγματικότητας.
Η δυνατότητα απεμπλοκής από επιρροές και προσωπικές απόψεις, η έρευνα και εξακρίβωση γεγονότων που μεταβιβαζόνται στις επόμενες γενιές, η ιστορικότητα της Ιστορίας.
Άλλη μια παράμετρος είναι η συμβολή της λογοτεχνίας στην καταγραφή ιστορικών στοιχείων, κατά πόσο αντλούμε πληροφορίες για τις επικρατούσες συνθήκες μιας εποχής μέσα από τα λογοτεχνικά έργα της αντίστοιχης περιόδου.
Μια προσπάθεια αφύπνισης για ενεργοποίηση της κριτικής σκέψης.

"Πρώτο καθήκον του ιστορικού είναι να αναζητεί την αλήθεια με πείσμονα επιμονή."
Θουκυδίδης

Έχοντας διαβάσει το βιβλίο της Deborah Levy "Ο άνθρωπος που τα είδε ολα",  της σειράς Aldina των εκδόσεων Gutenberg,  θα πω ότι βρήκα κοινό σημείο την ενασχόληση των δύο συγγραφέων με την μελέτη της Ιστορίας, την προπαγάνδα και τις επιστρώσεις του χρόνου.


Μετάφραση: Στράτος Μυρογιάννης

 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις