ΧΡΟΝΟΣΕΙΣΜΟΣ, ΚΕΡΤ ΒΟΝΝΕΓΚΑΤ



Στις 13 Φεβρουαρίου 2001 μια ρωγμή στο χωροχρονικό συνεχές θα γυρίσει το χρόνο πίσω για δέκα χρόνια, στις 17 Φεβρουαρίου 1991.
Τα πάντα θα επαναληφθούν για δεύτερη φορά.  Κάθε επιλογή,  κάθε γεγονός,  καθετί γενόμενο.
Μια διαδρομή ήδη πεπατημένη, ένα μέλλον προδιαγεγραμμένο, μια ζωή εκ των προτέρων σχεδιασμένη. Κάπως έτσι μηχανικά λειτουργώντας επέρχεται η αδράνεια στη λήψη αποφάσεων, κάθε κίνηση εκτελείται χωρίς σκέψη και υπερισχύει η παραίτηση από κάθε επιλογή.


Στο τελευταίο του μυθιστόρημα ο Βόννεγκατ παραμένει αναλλοίωτα καυστικός, επώδυνα σαρκαστικός,  απολαυστικά σατυρικός.
Μια εφ' όλης της ύλης τοποθέτηση με αναφορές σε προηγούμενα έργα του, μια αναμέτρηση με τον εαυτό του και το συγγραφικό alter ego του, Κίλγκορ Τράουτ.
Δύο ζωές εμπλέκονται, αυτή του συγγραφέα Βόννεγκατ και του επινοημένου Τράουτ. Μια αφήγηση της ζωής του σε οικογενειακό και επαγγελματικό επίπεδο παράλληλα με την ανασκόπηση του έργου του, την αναμόχλευση θεμάτων που έχει και στο παρελθόν καυτηριάσει, κλείνοντας σαρδόνια το μάτι σε έναν κόσμο που σύντομα θα εγκαταλείψει.

Για την τέχνη, τη ζωή,  τα εγκλήματα της ανθρωπότητας,  τη ματαιότητα, την ηθική της επιστήμης,  την ευθύνη των ποιητών τέχνης, τα πολιτικά συστήματα και τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, για να καταλήξουμε στο κεντρικό θέμα,  την ελεύθερη βούληση, το δικαίωμα και δυνατότητα επιλογής, την ικανότητα διαχείρισης και λήψης αποφάσεων μετά την αφύπνιση και την επαναφορά του δικαιώματος προαίρεσης. 

Μετάφραση: Χριστόδουλος Λιθαρής

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις